Fostul premier Ferenc Gyurcsany: Alegerile din Ungaria nu au fost nici libere, nici corecte

Fostul premier socialist si unul dintre liderii aliantei de stanga, Ferenc Gyurcsany, a apreciat ca alegerile legislative desfasurate duminica, in Ungaria, si la care partidul conservator al lui Viktor Orban s-a clasat pe primul loc, nu au fost “nici libere, nici corecte”.

El a insistat ca legea electorala si situatia politica nu au reusit sa le asigure alegatorilor “un acces egal la informatii”.

“Consider ca alegerile nu au fost legitime, dar am participat la ele, deoarece nu putem sa cedam tara noastra fara lupta”, a adaugat Gyurcsany, in varsta de 52 de ani, un economist stralucit, care l-a invins pe Viktor Orban la alegerile din 2006.

Totusti, el spera ca rezultatele finale vor fi mai “echilibrate”.

Afla aici detalii despre rezultatele alegerilor din Ungaria

Gyurcsany a afirmat ca partidele de stanga din opozitie vor participa separat la alegerile pentru Parlamentul European, insa vor coopera inainte de alegerile municipale din toamna.

La randul sau, Gergely Gulyas, un deputat al partidului Fidesz, care a obtinut o victorie detasata, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, s-a declarat multumit de desfaturarea alegerilor si a declarat ca noul sistem electoral din Ungaria s-a dovedit a fi robust.