Fostul primar al Timisoarei, GHEORGHE CIUHANDU, URMARIT PENAL pentru ABUZ in SERVICIU. UPDATE

Fostul primar al Timsoarei, GHEORGHE CIUHANDU, a fost pus sub acuzare, luni dimineata, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru ABUZ in SERVICIU, informeaza surse judiciare citate de opiniatimisoareiDosarul vizeaza finantarea acordata de Primaria Timisoara echipei de fotbal Poli Timisoara.

UPDATE 14.20:  GHEORGHE CIUHANDU, fostul primar al municipiului Timisoara, este URMART PENAL alaturi de IOAN COJOCARI, secretar al Consiliului Local Timisoara, pentru ABUZ in SERVICIU in dosarul finantarii Clubului de fotbal Poli Timisoara, fiind retinut un prejudiciu de 27,1 milioane lei, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In dosar mai este cercetata pentru aceeasi fapta si DELIA DUMITRU, consilier juridic.

Potrivit unui comunicat al DNA, in 2008, GHEORGHE CIUHANDU, la acea data primar, si IOAN COJOCARI, uzand de prerogativele conferite de functiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea acordarii de sume de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul SC Politehnica Timisoara SA (fosta SC Fotbal Club Timisoara SA, fosta SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA).

DNA precizeaza ca ulterior, cei doi au semnat impreuna cu DELIA DUMITRU si cu alte persoane din cadrul Primariei Timisoara, documentul ”Contract de asociere” in baza caruia era alocata anual, pe o perioada de 3 ani, suma de 9 milioane lei, ”pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara”.

Conform Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ si urmareste obtinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.

Procurorii au retinut ca, pentru a da o forma aparenta de legalitate intentiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal s-a procedat la aplicarea in mod nelegal, indirect, a Legii educatiei fizice si sportului 69/ 2000 si a normelor de aplicare ale acesteia, in scopul mascarii nelegalitatii acordarii unei finantari nerambursabile aceluiasi club sportiv.

“Acordarea unor sume de bani in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare, in perioada 2008 — 2011 din bugetul local al municipiului Timisoara, in cuantum total de 27.100.000 lei, catre SC Politehnica Timisoara SA (fosta SC Fotbal Club Timisoara SA, fosta SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA), sume acordate cu incalcarea principiului oportunitatii ce guverneaza derularea si functionarea activitatilor circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunitatii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA, finantarea fiind astfel ilegala”, se arata in comunicat.

Sursa citata subliniaza ca aspectele de ilegalitate au fost retinute si de Camera de Conturi Timis, cu ocazia indeplinirii misiunii de audit financiar, prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27,1 milioane lei.

Primaria municipiului Timisoara a formulat contestatie fata de raportul Curtii de Conturi, dar aceasta a fost respinsa, decizia Curtii de Apel Timisoara ramanand definitiva, mentioneaza DNA.

In vederea recuperarii prejudiciului, in cauza s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand lui Ciuhandu si asupra conturilor bancare apartinand lui Cojocari, pana la concurenta sumei de 27,1 milioane lei, reprezentand valoarea prejudiciului.

In dosar se efectueaza acte de urmarire penale si fata de alte persoane.

STIRE INITIALA

Fostul primar GHEORGHE CIUHANDU a fost audiat luni dimineata in legatura cu finantarea echipei de fotbal Poli Timisoara. Initial s-a crezut ca GHEORGHE CIUHANDU este doar martor in dosar.

Curtea de Conturi a sesizat un prejudiciu de 31,6 milioane de lei. Finantarea s-ar fi facut ilegal pentru echipa de fotbal era detinuta de Marian Iancu pe o societate cu actiuni. Ori institutiile de stat nu pot sa dea bani unei societati pe actiuni.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: opiniatimisoarei