Fostul secretar de stat OVIDIU PUTURA, PERICOL pentru ORDINEA PUBLICA

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) arata, in decizia de motivare a deciziei de arestare a fostului secretar de stat in Ministerul Justitiei OVIDIU PUTURA, ca, daca ar fi fost lasat in libertate, ar fi incercat sa realizeze intelegeri cu partile si sa influenteze martorii.

Potrivit judecatorului de drepturi si libertati de la CAB, care a analizat propunerea DNA de arestare a judecatorului suspendat OVIDIU PUTURA, cercetarea in stare de libertate a fostului secretar de stat in Ministerul Justitiei prezinta PERICOL pentru ORDINEA PUBLICA. Acest PERICOL reiese din modul si imprejurarile “savarsirii infractiunilor care genereaza un sentiment de indignare in randul opiniei publice cu privire la modalitatea in care unii magistrati inteleg sa-si exercite functia”, conform motivarii instantei.

In acelasi context, judecatorul apreciaza ca masura arestarii preventive este proportionala cu gravitatea acuzatiei, raportat la modalitatea de savarsire a faptelor si la rezonanta sociala a unor asemenea activitati infractionale, in contextul in care “onestitatea magistratilor este o conditie esentiala pentru infaptuirea actului de justitie”.

Citeste si: Fostul secretar de stat OVIDIU PUTURA a fost ARESTAT

“In situatii de genul celor din prezenta cauza este imperios necesar ca statul sa aiba mijloace utile pentru contracararea fenomenului coruptiei sau cel putin limitarea efectelor acestuia, data fiind evolutia acestui fenomen care reprezinta o amenintare pentru democratie si drepturile omului. In conditiile in care Justitia, ca institutie, este in egala masura un serviciu public, dar si o autoritate a statului care raspunde de aplicarea legii si stabilirea adevarului intr-o cauza, exclusiv pe baza actelor aflate la dosar, implicarea persoanelor investite cu infaptuirea actului de justitie in astfel de activitati eludeaza insasi normele constitutionale care impun ca Justitia sa fie unica, impartiala si egala pentru toti cetatenii”, conform motivarii instantei.

OVIDIU PUTURA, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, a fost arestat, in 21 ianuarie, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.

Decizia nu a fost definitiva, contestatia masurii urmand sa se judece la instanta suprema.

Citeste si: OVIDIU PUTURA a fost RETINUT in dosarul in care este acuzat de LUARE de MITA

OVIDIU PUTURA, judecator la Tribunalul Bistrita, fost secretar de stat si director la Directia contencios din Ministerul Justitiei, este acuzat ca a primit mita foloase de 30.000 de euro pentru interventii intr-un dosar si ca i-a cerut unei judecatoare sa dea o decizie favorabila intr-o cauza in care sotia sa era reclamant.

In acelasi dosar, trei judecatoare din Bistrita-Nasaud au fost audiate de procurori, care au inceput urmarirea penala pe numele judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud.

Potrivit procurorilor DNA, in luna noiembrie 2014, OVIDIU PUTURA i-ar fi promis judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, ca, din functia pe care urma sa o exercite in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar de legatura ce ii poate influenta pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel incat fiul magistratului sa promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

In schimbul interventiei promise, OVIDIU PUTURA i-a solicitat judecatoarei sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia suspectului era reclamant recurent, au scris procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

OVIDIU PUTURA mai este acuzat ca, in perioada 2013-2014, a primit de la o persoana foloase necuvenite in cuantum de circa 30.000 de euro, constand in cheltuieli aferente unor partide de vanatoare, unor sejururi la mare, un costum de vanatoare, precum si aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecatori sa dea o solutie favorabila intr-un dosar in care persoana respectiva avea calitatea de inculpat.

OVIDIU PUTURA a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei in 24 februarie 2014, functie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, OVIDIU PUTURA a fost judecator si director la Directia de contencios administrativ din Ministerul Justitiei.

Sursa foto: sursazilei.ro