FOTO-VIDEO. Momente istorice la VATICAN. Papa Ioan Paul al II-lea si Papa Ioan al XXIII-lea au fost sanctificati

VATICAN: PAPA Francisc i-a sanctificat, duminica, in piata Sf. Petru din Vatican pe PAPA Ioan Paul al II-lea si pe PAPA Ioan al XXIII-lea, in fata unei multimi de cateva sute de mii de credinciosi catolici veniti din lumea intreaga. Ceremonia de sanctificare a inceput duminica dimineata si s-a incheiat cateva ore mai tarziu, cu baia de multime a papei Francisc. Vedeti imagini VIDEO mai jos.

Baia de multime a papei Francisc a incheiat ceremonia de sanctificare de la Vatican. Papa Francisc a incheiat ceremonia de sanctificare a predecesorilor sai Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea printr-o veritabila baie de multime, plimbandu-se cu papamobilul si salutand sutele de mii de credinciosi prezenti duminica in piata Sf. Petru din Vatican.

Suveranul pontif a strabatut intr-un papamobil decapotabil piata Sf. Petru si Via della Conciliazione, aclamat de miile de credinciosi catolici, tineri si varstnici, care i-au aruncat cateva steaguri si tricouri. Cu exceptia a doua opriri pentru a saruta doi bebelusi, papa Francisc nu s-a oprit pentru a-i imbratisa pe oameni, multumindu-se sa ii binecuvanteze sau sa ii salute de la distanta.

Inainte de aceasta baie de multime, care a durat mai putin ca de obicei, potrivit imaginilor difuzate de BBC, suveranul pontif a salutat toate delegatiile oficiale care au asistat la ceremonie.

Afla aici detalii despre ceremonia de sanctificare de la Vatican

Papa Francisc a spus ca Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea au fost “doi oameni curajosi”

Papa Francisc a spus ca cei doi noi sfinti catolici Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea au fost “doi oameni curajosi”, care “au cunoscut tragedii, dar care nu au fost zdrobiti de acestea”, informeaza AFP.

Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea au fost “doi oameni curajosi” care “il vedeau pe Iisus in orice persoana suferinda”, a continuat Jorge Bergoglio in scurta lui predica, rostita dupa ce a ascultat Evanghelia psalmodiata in latina si apoi in greaca, la Vatican.

Papa Francisc a adus un omagiu celor doi noi sfinti catolici pentru apropierea lor de conditia umana: “Preoti, episcopi, papi ai secolui al XX-lea, ei au cunoscut tragedii, dar nu au fost zdrobiti de acestea. in ei, Dumnezeu era mai puternic. Mai puternica era in ei si mila lui Dumnezeu”.

“In acesti doi oameni, contemplativi ai ranilor lui Hristos si martori ai milei Sale, se afla o speranta vie, o bucurie nerostita si glorioasa”, a declarat actualul suveran pontif in timpul mesei celebrate imediat dupa ceremonia de sanctificare din piata Sf. Petru din Vatican.

Papa Francisc s-a recules la mormantul Papei Ioan Paul al II-lea

Totodata, papa Francisc a insistat pe faptul ca “Ioan Paul al II-lea a fost un papa al familiei”. “El insusi a spus intr-o zi ca i-ar placea ca lumea sa isi aminteasca de el ca de un papa al familiei”, a spus papa Francisc.

“Imi place sa subliniez acest lucru in conditiile in care noi mergem pe un drum sinodal despre familie si cu familii” (doua reuniuni ale episcopilor catolici sunt convocate in 2014 si 2015 pe acest subiect, n.r.), a adaugat papa Francisc, care acorda apararii familiei traditionale o mare importanta.  

Evocand “prima comunitate a credinciosilor din Ierusalim” in care “traia spiritul Evangheliei, adica iubirea, mila, in simplitate si fraternitate”, actualul papa a spus ca Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea au contribuit “la restaurarea si actualizarea Bisericii, potrivit fizionomiei sale de origine”, prin Conciliul Vatican II, desfasurat intre 1962 si 1965, pe care papa italian l-a initiat.

“In convocarea Conciliului, Ioan al XXIII-lea a aratat o delicata blandete a Spiritului Sfant, s-a lasat condus de acesta si a fost pentru Biserica un pastor, un ghid. Acesta a fost marele serviciu pe care el l-a facut Bisericii Catolice”, a rezumat papa Francisc.

PAPA Francisc i-a sanctificat pe Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc i-a sanctificat, duminica, in piata Sf. Petru din Vatican pe fostii papi Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea, in fata unei multimi de cateva sute de mii de credinciosi catolici veniti din lumea intreaga, informeaza AFP.

Multimea a aplaudat indelung dupa ce papa Francisc, foarte solemn, a rostit formula in limba latina pentru sanctificarea polonezului Karol Wojtyla, care a fost papa in perioada 1978 – 2005, si a italianului Angelo Giuseppe Roncalli, papa in perioada 1958 – 1963, initiator al Conciliului Vatican II.

Anterior, cardinalul Angelo Amato, prefect al cauzei sfintilor, a adresat trei cereri succesive papei Francisc, pentru a marca solemnitatea demersului: “Sfinte parinte, Sfanta Biserica, increzatoare in promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul adevarului, care in toate epocile l-a ferit de greseala pe conducatorul suprem, il rog cu tarie pe Sfiintia Voastra sa ii inscrie pe acesti fii alesi in catalogul sfintilor”.

Papa Francisc a raspuns atunci prin lunga formula consacrata in latina, limba oficiala a Bisericii Catolice: “in onoarea Sfintei Treimi, prin exaltarea credintei catolice si intarirea vietii crestine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a sfintilor apostoli Petru si Pavel, dupa o indelungata chibzuinta, dupa ce am invocat de mai multe ori ajutorul lui Dumnezeu si dupa ce i-am ascultat pe multi dintre fratii nostri din episcopat, ii declaram sfinti pe preafericitii Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, si ii vom inscrie in catalogul sfintilor si stabilim ca ei vor fi onorati in intreaga Biserica in randul sfintilor”, a declarat, solemn, papa argentinian.

Multimea i-a aclamat pe cei doi sfinti – ale caror portrete uriase erau desfasurate pe fatada bazilicii – in timp ce clopotele au sunat in bisericile din Cetatea Eterna.

Inainte de inceperea ceremoniei, papa Francisc a mers sa il salute, cu caldura, pe fostul papa Benedict al XVI-lea, aflat in primul rand, printre cardinalii prezenti la ceremonie.

Ca o premiera absoluta in istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice, aceasta dubla canonizare a avut loc in prezenta a doi papi – Francisc si predecesorul sau, Benedict al XVI-lea.

Cu o jumatate de ora inainte de debutul ceremoniei, fostul papa german, sprijinindu-se intr-un baston, imbracat in alb si purtand o mitra, i-a salutat pe cardinalii si episcopii prezenti, ridicand ambele brate , in semn de multumire si comuniune.

Papa emerit s-a asezat apoi in primul rand, in stanga altarului. El a celebrat slujba, dar nu s-a aflat langa altar alaturi de papa Francisc, pentru a nu starni confuzie si pentru a nu lasa impresia ca Biserica Catolica are doi papi. Benedict al XVI-lea nu mai este papa si nu exercita niciun rol oficial. 

Prezenta lui la acest moment istoric al Bisericii Catolice, in conditiile in care locuieste retras la Vatican, dupa demisia lui istorica de anul trecut, a adaugat o valoare exceptionala evenimentului, care a atras aproape un milion de persoane in capitala italiana.

Cardinalul Joseph Ratzinger, prefect al Congregatiei pentru doctrina credintei (CDF), a fost unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai papei Ioan Paul al II-lea.

In calitate de “peritus” (expert) al cardinalului de Kolm Josef Frings, el a participat, prin ideile sale inovatoare, la Conciliul Vatican II (1962 – 1964) initiat de Ioan al XXIII-lea.

De la alegerea papei Francisc in martie 2013, dupa demisia spectaculoasa a lui Benedict al XVI-lea din februarie 2013, o coabitare cordiala s-a stabilit intre cei doi papi, care locuiesc la cateva sute de metri unul de celalalt in Vatican, cel mai mic stat din lume.

Papa emerit Benedict al XVI-lea a ramas fidel promisiunii sale de a nu se amesteca in domnia urmasului sau si a acceptat, totodata, sa isi ofere sfaturile atunci cand acestea ii sunt solicitate.

Peste 98 de delegatii statale si organizatii internationale, dintre care 24 de sefi de state si capete incoronate – de la regele Spaniei la presedintele din Zimbabwe Robert Mugabe – au defilat prin fata papei Francisc.

Via della Conciliazione care duce spre bazilica si care poate sa adaposteasca 300.000 de persoane era deja arhiplina cu mult inainte de debutul ceremoniei. Multi dintre credinciosi au fost nevoiti sa mearga in cateva locuri legendare din Roma (Colosseum, Forumul roman, piata Farnese), unde slujba de sanctificare a fost difuzata pe ecrane uriase. intre 800.000 si 1 milion de credinciosi erau asteptati la Roma pentru “duminica celor patru papi” sau “ziua sfintilor papi”, asa cum scria presa italiana.

Dupa ceremonia de sanctificare, transmisa de numeroase de posturi de televiziune si in cateva sute de cinematografe din lume – in 3D – si urmarita de peste 2.000 de jurnalisti acreditati, a inceput o slujba religioasa, cu o Evanghelie cantata in latina si greaca, o predica a papei Francisc, distribuirea comuniunii, realizata de sute de preoti si diaconi, si o benedictiune pentru Regina Coeli (rugaciune adresata Fecioarei Maria) la care va participa intreaga multime.

Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, initiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965) care a marcat deschiderea Bisericii Catolice catre lumea moderna, pare sa nu fie criticata de nimeni, cu exceptia traditionalistilor.

Ioan Paul al II-lea ramane cel mai popular papa din toate timpurile. Dar, chiar daca nimeni nu ii contesta statutul de star international si rolul pe care l-a jucat in prabusirea comunismului, exista totusi si detractori care ii reproseaza mai ales faptul ca “a inchis ochii” in fata infractiunilor de pedofilie din randul bisericii sale si severitatea fata de teologii disidenti.

Dupa alegerea papei Francisc, aceasta dubla canonizare este perceputa ca un eveniment care ar putea contribui la disiparea amintirii acelor ani marcati de scandaluri, mai ales cele cauzate de acuzatii de pedofilie, si la reconcilierea celor doua sensibilitati diferite din sanul Bisericii Catolice reprezentate de cei doi papi sanctificati.

Astfel, 150 de cardinali, 1.000 de episcopi si 6.000 de preoti din lumea intreaga asista, duminica, la mesa in aer liber, in fata celebrei bazilici din Vatican, informeaza bbc.com. Ceremonia a debutat prin cantece religioase in jurul orei 07.30 GMT, iar papa Francisc va ajunge pe pavajul din fata bazilicii putin dupa ora 08.00 GMT.

Numerosi credinciosi au venit la Vatican la primele ore ale diminetii, duminica, pentru dubla canonizare istorica a papilor Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea. Potrivit presei internationale, credinciosii sositi la Vatican cu aceasta ocazie ar putea constitui cea mai mare multime de oameni din capitala statului papal de la funeraliile papei polonez din 2005. 

Aflat de 13 luni in fruntea Bisericii Catolice care numara 1,2 miliarde de credinciosi, papa Francisc, care se bucura de aceeasi popularitate ca Ioan Paul al II-lea, a celebrat o mesa in piata Sf. Petru in prezenta sutelor de mii de catolici veniti la Vatican din lumea intreaga.

O premiera absoluta in istoria Bisericii Catolice o reprezinta faptul ca aceasta dubla canonizare a avut loc in prezenta a doi papi – papa Francisc si predecesorul sau, Benedict al XVI-lea.

In total, aproximativ 1 milion de participanti au venit la Vatican si in intreaga Roma, unde au fost instalate ecrane uriase pentru a permite pelerinilor sa asiste – in 3D – la un spectacol fara precedent.

Inca de la ora locala 07.00 (08.00 ora Romaniei), impresionanta Via de la Conciliazione, care duce spre bazilica Sf. Petru, era practic acoperita cu o “padure” de steaguri, dintre care multe poloneze. Unul dintre ele, urias si sustinut de baloane, plutea deasupra pietei.

Credinciosii, pe care politia ii oprea si ii obliga sa avanseze in grupuri, au sosit cu miile la fata locului, indreptandu-se spre piata Sf. Petru. Entuziasmul si oboseala le marcau chipurile dupa o noapte alba. Multi dintre ei au dormit in parcuri, in sacuri de dormit asezate pe iarba sau pe banci. Altii au participat la slujbele si sesiunile de rugaciuni nocturne.

Peste 98 de delegatii statale si organizatii internationale, dintre care 24 de sefi de state si capete incoronate – de la regele Spaniei la presedintele din Zimbabwe Robert Mugabe – vor defila prin fata papei Francisc.

Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, initiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965) care a marcat deschiderea Bisericii Catolice catre lumea moderna, pare sa nu fie criticata de nimeni, cu exceptia traditionalistilor.

Ioan Paul al II-lea ramane cel mai popular papa din toate timpurile. Dar, chiar daca nimeni nu ii contesta statutul de star international si rolul pe care l-a jucat in prabusirea comunismului, exista totusi si detractori care ii reproseaza mai ales faptul ca “a inchis ochii” in fata infractiunilor de pedofilie din randul bisericii sale si severitatea fata de teologii disidenti.

Dupa alegerea papei Francisc, aceasta dubla canonizare este perceputa ca un eveniment care ar putea contribui la disiparea amintirii acelor ani marcati de scandaluri, mai ales cele cauzate de acuzatii de pedofilie, si la reconcilierea celor doua sensibilitati diferite din sanul Bisericii Catolice reprezentate de cei doi papi sanctificati.