France Presse: Evaziunea fiscala infloreste in Romania si priveaza bugetul de stat de miliarde de euro

France Presse: Evaziunea fiscala infloreste in Romania si priveaza bugetul de stat de miliarde de euro

Evaziunea fiscala infloreste in Romania si priveaza bugetul de stat de zeci de miliarde de euro, generand o enorma gaura neagra si un risc pentru securitatea nationala, atrage atentia Agentia France Presse (AFP).

Potrivit Comitetului Consiliului Europei impotriva spalarii capitalurilor (MONEYVAL), economia subterana reprezinta 28,4% din produsul intern brut al Romaniei in 2013, respectiv aproape 40 de miliarde de euro. Astfel, evaziunea fiscala din Romania se intinde de la zidari care lucreaza la negru pana la retele de criminalitate financiara.

Si Parlamentul European atrage atentia ca ansamblul Uniunii Europene pierde 1.000 de miliarde de euro pe an tocmai din cauza evaziunii fiscale. Iar Bulgaria si Romania sunt cele mai afectate, mentioneaza AFP, citata de hotnews.ro.

Citeste si: ISARESCU isi nuanteaza pozitia fata de aderarea la euro in 2019: O sprijin, dar e foarte greu de atins

“Evaziunea fiscala, in crestere in Romania, reprezinta un risc pentru securitatea nationala”, a declarat pentru AFP economistul Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Citeste si: BANCILE primesc un AJUTOR IMPORTANT din partea BNR

Lipsa de venituri la buget se traduce prin spitale darapanate, bolnavi lipsiti de medicamente sau scoli fara apa curenta. Or, subliniaza Dumitru, “a sacrifica sanatatea si educatia unui popor inseamna sa-i sacrifici viitorul”.

Metodele de fraudare sunt din ce in ce mai sofisticate, a confirmat si procurorul sef al parchetului insarcinat cu criminalitatea organizata si terorismul (DIICOT), Alina Bica.

Citeste si: Oamenii de afaceri SUSTIN REDUCEREA CAS, dar spun ca trebuie sa fie o masura pe TERMEN LUNG

“Contabilitate dubla, societati fantoma folosite 30-40 de zile inainte sa dispara, ascunderea veniturilor provenite din afaceri ilicite (…), constatam o specializare tot mai mare a criminalilor cu gulere albe”, a explicat ea.

Si munca la negru aduce grave prejudicii statului. Potrivit Consiliului Fiscal, 1,45 milioane de oameni munceau la negru in Romania, in 2012, respectiv 23% din numarul total de angajati. Constructiile sunt cele mai afectate: 60% din muncitori nu sunt declarati.