FRANCUL ELVETIAN, la VALORI RECORD, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a renuntat la plafonul valutar

FRANCUL ELVETIAN s-a apreciat, joi, cu aproape 30 la suta in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani, transmite Agerpres, care citeaza Reuters.

UPDATE 13.41: Francul a inceput sa se aprecieze masiv si in Romania. Mai multe banci comerciale au afisat deja un curs peste 5 lei pentru un franc elvetian. Leumi Bank, Banca Transilvania si Bancpost au afisat cursuri peste 5 lei pentru un franc, ultima dintre ele stabilind un curs de schimb de 6,5 lei pentru un franc elvetian.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi, la 13.00, un curs de 4,3287 lei pentru un franc, in timpul zilei cotatiile trecand si de 5 lei.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR ADRIAN VASILESCU, cursul reprezinta o reactie emotionala la decizia Elvetiei.

“Piata noastra valutara nu are cum sa fie afectata in niciun fel de ceea ce se intampla acum cu francul. Celor care sunt imprumutati in franci le spun urmatoarele: de ani de zile BNR a subliniat prin toate vocile ca este recomandabil ca orice roman care merge la banca sa ia imprumut in moneda in care este platit. Daca ia alta valuta sa stie ca oricand se poate astepta la un risc valutar”, a afirmat ADRIAN VASILESCU.

La cateva minute dupa anuntul BNS, francul a trecut rapid peste nivelul de paritate cu moneda euro pentru a ajunge la 0,8052 centime pentru un euro.

Citeste si: LEUL a atins cel mai slab nivel din martie 2014

De asemenea, moneda elvetiana s-a apreciat cu 25 la suta in raport cu dolarul si se tranzactiona la 0,74 centime pentru un dolar.

La randul sau, bursa elvetiana a inregistrat, joi, o cadere de 6,66 la suta, indicele principal SMI ajungand la valoarea de 8.858,20 puncte.

Separat, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a redus dobanda de baza la minus 0,75 la suta.

Citeste si: EURO s-a DEPRECIAT fata de DOLAR ajungand la cel mai redus nivel din mai 2006

In ultimele luni, au crescut presiunile la adresa Bancii Nationale a Elvetiei pentru a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro, introdus in luna septembrie 2011, pe fondul speculatiilor ca Banca Central Europeana pregateste un program de achizitii de obligatiuni, ceea ce a slabit moneda euro.

Sursa foto: cotidianul.ro