FRANTA: 20 de JIHADISTI, trimisi in fata justitiei pentru planuirea de ATENTATE TERORISTE

Douazeci de JIHADISTI prezumtivi, suspectati ca au facut parte dintr-una din cele mai periculoase celule destructurate in ultimii ani in FRANTA, au fost trimisi in fata unei CURTI SPECIALE, cu jurisdictie in materie de TERORISM, pentru PLANUIREA DE ATENTATE, transmite luni AFP, citand surse judiciare.

Principalul cap de acuzare impotriva lor este un atac cu grenada care a vizat, in 2012, o bacanie evreiasca in apropiere de Paris. Pe parcursul investigatiei, anchetatorii au documentat alte proiecte de atentate planuite de aceasta celula, si plecari de jihadisti spre Siria.

Dintre cei douazeci de jihadisti, zece se afla in arest preventiv, sapte sunt liberi sunt control judiciar, trei sunt cautati prin mandat de arestare — doi dintre ei fiind banuiti ca se afla in Siria. Printre liderii celulei se numarau doi francezi convertiti la islam: Jérémie Louis-Sidney, ucis in octombrie 2012 la Strasbourg, intr-un schimb de focuri cu politia, dupa ce s-a opus arestarii, si Jérémy Bailly, originar din regiunea pariziana.

ADN-ul lui Jérémie Louis-Sidney a fost identificat pe cuiul grenadei lansate in bacania din Sarcelles, suburbie din nordul Parisului.

CITESTE SI: DOI SUEDEZI AU FOST CONDAMNATI LA INCHISOARE PE VIATA PENTRU “ACTE DE TERORISM” COMISE IN SIRIA

Intr-o boxa folosita de Jérémy Bailly, politistii au gasit material exploziv, arme si munitii. In fata judecatorului, Bailly nu si-a ascuns planul de a fabrica o bomba, pe care intentiona s-o foloseasca impotriva ‘unor militari sau a unor sionisti’, a relatat o sursa apropiata dosarului.

In iunie 2013, ancheta a luat un curs nou, dupa ce politia a fost prevenita despre un proiect de atentat impotriva unor militari, ce urma sa aiba loc 10 zile mai tarziu. Un anume Meher Oujani, nascut in 1988, a fost arestat, dar a negat acuzatia.

Trei barbati au scapat in primul raid al politiei, in toamna lui 2012, pentru ca plecasera de cateva zile in Siria. Cei doi care au revenit ulterior, Ibrahim Boudina si Abdelkader Tliba, au fost arestati la inceputul lui 2014, fiind acum trimisi in fata justitiei pentru un proiect de atentat la intoarcerea in Franta.

In imobilul din sudul Frantei in care locuia Boudina, politistii au gasit doua incarcatoare si explozivi. Se pare ca al treilea barbat, ramas in Siria, a urcat pana la varful ierarhiei jihadistilor francofoni din Statul Islamic.

Sursa foto: thenatemaxproject