Franța. Aproape 500 de persoane reținute în timpul protestelor din Paris! Capitala în stare de asediu! Live Video

Mobilizarea ‘vestelor galbene’ de sâmbătă de la Paris a dus la reţinerea a 481 de persoane şi la plasarea în arest preventiv a 211 persoane, a anunţat premierul Edouard Philippe, potrivit AFP, citată de Agerpres. Acest număr este deja mai mare decât totalul reţinerilor (412) efectuate în capitală la manifestaţiile de la 1 decembrie.

“Vreau încă o dată să mulţumesc tuturor celor – responsabili politici, sindicali şi ai diferitelor asociaţii, precum şi cetăţeni – care au făcut apel la calm astfel încât francezii care vor să îşi exprime revendicările să nu se amestece cu cei care vor să distrugă şi să se lupte cu forţele de ordine”, a subliniat Edouard Philippe.

Şeful guvernului, care a făcut aceste declaraţii la ieşirea de la o reuniune la Ministerul de Interne, a spus că a fost mobilizat un dispozitiv de securitate “excepţional prin mijloace, excepţional prin organizarea pe care am făcut-o”.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie. Tensiunea era în creştere sâmbătă în apropiere de Champs-Elysées, la Paris, unde forţele de ordine au lansat primele gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din mişcarea ‘vestelor galbene’, adunaţi cu miile să protesteze, cerând demisia lui Macron .

Cel puţin 354 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Paris până la ora locală 10.10, iar 127 de persoane se află în arest după începutul mobilizării de mare risc a “vestelor galbene”, a anunţat prefectura de poliţie, potrivit AFP.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie. Aproximativ 89.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în ţară, dintre care 8.000 în Paris, sprijiniţi de vehicule blindate ale jandarmeriei, o premieră pentru o mişcare de protest.

Oraș-fantomă înainte de Sărbători, totul este închis

Parisul arată ca un oraş fantomă sâmbătă, muzeele, numeroase magazine şi metroul fiind închise în contextul în care forţele speciale se pregătesc de protestatarii mişcării “vestelor galbene” în capitală şi în alte oraşe franceze în al patrulea weekend de manifestaţii împotriva creşterii costului vieţii, relatează Reuters.

Ar fi trebuit să fie o zi festivă de cumpărături înainte de Crăciun, însă numărul turiştilor în Paris este restrâns, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână în casă pe cât posibil. Zeci de străzi din centrul Parisului au fost închise traficului, în timp ce Turnul Eiffel şi muzee faimoase ca Musee d’Orsay, Centre Pompidou şi Louvre au rămase de asemenea închise.

Multe magazine au fost baricadate pentru a se evita jafurile, iar mobilierul stradal şi materialele de pe şantiere au fost înlăturate pentru a nu fi folosite ca proiectile. Circa 89.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în întreaga ţară. Dintre aceştia, circa 8.000 au fost desfăşuraţi la Paris pentru a se evita repetarea tulburărilor de sâmbăta trecută, când protestatarii au incendiat maşini şi au distrus magazine pe Bulevardul Champs-Elysees şi au vandalizat Arcul de Triumf cu graffiti împotriva preşedintelui Emmanuel Macron.

Până la ora 08.45 GMT, circa 1.500 de protestatari se adunaseră pe Champs-Elysees, potrivit poliţiei, iar numărul lor este în creştere. Folosindu-se de reţelele de socializare, protestatarii au numit acest weekend ca ‘Actul IV’ într-o confruntare dramatică cu Macron şi politicile sale. Protestatarii mişcării ‘vestelor galbene’, numiţi astfel după vestele de siguranţă extrem de vizibile pe care şoferii francezi trebuie să le aibă în maşină, au izbucnit în noiembrie din cauza scumpirii carburanţilor. Demonstraţiile s-au extins de atunci într-o mişcare de rebeliune, uneori violentă, împotriva lui Macron, o provocare mai greu de gestionat deoarece mişcarea nu are un lider formal.

Sursa foto: le monde