FRANTA ar putea livra ARME Irakului

FRANTA, in stransa legatura cu celelalte tari din UE, va examina posibilitatea de a trimite “intr-un mod sigur” ARME kurzilor si irakienilor, a afirmat duminica ministrul francez de externe, Laurent Fabius, calificand ca “genocid” violentele comise de jihadisti in nordul Irakului, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

“Va trebui, intr-un fel sau altul, sa li se trimita intr-un mod sigur (irakienilor, printre care si kurzilor) materiale care sa le permita sa se apere si sa contraatace. Vom analiza asta in urmatoarele zile in stransa legatura cu europenii”, a declarat Laurent Fabius la postul de televiziune France 2. El a raspuns astfel unei intrebari legate de posibilitatea pentru FRANTA de a trimite ARME luptatorilor kurzi care incearca sa respinga ofensiva jihadistilor Statului Islamic (SI).

“In ce priveste armamentul, este adevarat ca reprezentantii kurzilor si, in general, irakienii mi-au spus pana la ce punct califatul islamic pe care il numesc detine ARME sofisticate, confiscate de la armata irakiana”, a afirmat seful diplomatiei de la Paris.

Citeste si: FORTELE AMERICANE au lansat NOI LOVITURI in nordul Irakului

Demnitarul francez a facut aceste declaratii la Erbil, capitala Kurdistanului irakian unde si-a petrecut o parte a zilei de duminica. “Chiar in momentul in care vorbim, sunt mii de persoane in masivul Sinjar care, daca nu li se vor parasuta alimente, vor muri”, a subliniat el, la sfarsitul intrevederilor cu reprezentanti ai minoritatilor religioase persecutate, printre care yazidi.

“In doua sate sunt mii de persoane incercuite, iar 500 de femei se afla intr-o inchisoare unde sunt amenintate ca vor fi violate. Califatul (SI) le-a spus: Daca asta nu se numeste genocid, nu mai stiu cum s-ar putea numi”, a afirmat Laurent Fabius.

Citeste si: BARACK OBAMA: SUA vor CONTINUA raidurile aeriene pentru PROTEJAREA crestinilor din Irak

Seful diplomatiei franceze a reafirmat ca Parisul nu va interveni militar in Irak fara unda verde din partea Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si in absenta unei amenintari directe la adresa cetatenilor francezi.

Susra foto: voanews.com