Franța: Eurodeputată rănită după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene la proteste

O eurodeputată din grupul Verzilor, Karima Delli, a fost rănită luni seară după ce jandarmeria franceză a dispersat cu gaze lacrimogene un grup de manifestanţi care protestau împotriva unui proiect de construcţie a unei autostrăzi în estul Franţei.

Circa 150 de protestatari, pe care jandarmii i-au evacuat în zori dintr-o zonă de pe traseul unei viitoare centuri rutiere la vest de oraşul Strasbourg, au revenit după-amiază în acel loc unde jandarmeria franceză a desfăşurat un dispozitiv, potrivit Agerpres.

Potrivit autorităţilor locale, circa 20 de jandarmi au fost atacaţi cu diferite obiecte şi au ripostat folosind gaze lacrimogene. Venită pentru a susţine manifestanţii şi însoţită de un alt eurodeputat din grupul Verzilor, José Bové, Karima Delli aproape că a leşinat şi a căzut la pământ, conform relatării primarului Luc Huber, din localitatea vecină Pfettisheim, prezent şi el la faţa locului. ‘A fost atinsă mai direct decât ceilalţi. A fost ajutată de medicii aflaţi printre manifestanţi, înainte de a fi evacuată’, a mai spus primarul. Totuşi, într-un comunicat difuzat ulterior, prefectura a afirmat că nu au existat cazuri care să necesite acordarea de îngrijiri medicale.

Karima Delli a lipsit marţi de la conferinţa de presă pe care o avea programată la Strasbourg, unde este în desfăşurare sesiunea plenară a Parlamentului European. Colega ei tot din grupul Verzilor Michelle Rivasi consideră că a fost vorba despre un ‘act de intimidare’ pentru a descuraja mobilizarea manifestanţilor. La rândul său, eurodeputatul Jose Bove a condamnat ceea ce a caracterizat drept ‘un act de violenţă total disproporţionat’.

Reamintim că Manfred Weber a atras atenția asupra evenimentelor reprobabile care au avut loc în România luna trecută. La Bucureşti, au fost demonstraţii marcate de violenţă, a spus liderul popularilor Europeni. Afirmaţia vine în contextul în care există solicitarea unei dezbateri în Parlamentul European care să vizeze evenimentele din 10 august.

Întrebarea este dacă Parlamentul European va discuta și cazul evenimentelor din Franța împreună cu cele care au avut loc în România.

Sursa foto: le monde