FRANTA: EVACUAREA “JUNGLEI din CALAIS” S-A INCHEIAT!

Evacuarea “Junglei” de la Calais s-a incheiat, a declarat miercuri prefectul din Pas-de-Calais, care preconizeaza ca aproximativ 6.000 de migranti prezenti inaintea operatiunii urmeaza sa paraseasca tabara in orele urmatoare, informeaza News.ro.

“Astazi este sfarsitul junglei”, a declarat Fabienne Buccio. “Nu mai sunt migranti in tabara”, a adaugat ea. Potrivit unui jurnalist Reuters aflat la fata locului, numerosi migranti incercau sa intre in “Jungla” pentru a recupera bunuri personale, insa fortele de ordine nu-i lasau sa treaca. Prefectul a declarat ca aproximativ 5.000 de persoane au fost “puse la adapost” de-acum. Adultii au fost trimisi catre centre de primire si orientare (CAO) din toata tara, iar aproximativ 1.000 de minori izolati au fost plasati intr-un centru din Calais, iar unii dintre ei urmeaza sa fie trimisi in Marea Britanie.

Restul migrantilor prezenti miercuri dupa-amiaza in zona – aproximativ 1.000 – stateau la coada in fata unui hangar in care urmeaza sa fie repartizati catre diverse CAO. Fabienne Buccio a dat asigurari ca toti vor parasi tabara pana cel mai tarziu in noaptea de miercuri spre joi. “Se intoarce o pagina, o pagina pozitiva, avand in vedere ca acesti oameni sunt gazduiti in Franta si vor putea incepe o noua vaita”, a declarat ea pentru presa.

 
CITESTE SI: FRANTA: PRESEDINTELE HOLLANDE A LUAT O DECIZIE RADICALA LEGATA DE JUNGLA DE LA CALAIS

Patru afgani au fost retinuti si plasati in arest preventiv pentru ca au participat la incendierea unor adaposturi improvizate goale, provocand numeroase incendii in tabara si – in mai multe randuri – explozii ale unor butelii de gaz, a adaugat ea. Mijloace mecanice mai importante decat buldozere de mici dimensiuni folosite de la inceputul operatiunii vizand desfiintarea taberei au fost mobilizate in vederea demolarii adaposturilor ramase, a anuntat ea.

“In cazul unora dintre migranti este vorba despre o cutuma de a da foc locuintei atunci cand sunt nevoiti sa o paraseasca”, a declarat un purtator de cuvant al prefecturii. Prefectura din Pas-de-Calais da asigurari ca a anticipat acest fenomen si ca a mobilizat din vreme pompieri, care au avut insa nevoie de timp pentru a interveni.

Sursa foto: le monde