ATENTAT TERORIST FRANTA: FOCURI de ARMA in centrul PARISULUI! STATUL ISLAMIC a revendicat atacul! Un POLITIST a fost UCIS

Mai multe focuri de arma au fost auzite, joi noapte, pe Champs-Elysees. Din primele informatii se pare ca un politist a fost ucis, alti doi fiind grav raniti, anunta CNN, care citeaza BFMTV.

UPDATE 13: Politia franceza a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect in atacul armat de pe Champs Elysee, de joi noapte, soldat cu moartea unui politisti si ranirea grava a altori doi, arata un document obtinut de Reuters.

Potrivit mandatului de arestare, barbatul a venit joi cu trenul in Franta, din Belgia. Mandatul de arestare avertizeaza ca suspectul este periculos. Nu este clar daca este vorba despre atacator sau despre un complice, informeaza News.ro.

UPDATE 12: Candidatii la Presedintia Frantei si-au exprimat solidaritatea fata de fortele de politie in urma atacului armat care a vizat trei ofiteri la Paris, relateaza The Associated Press.CCei 11 candidati la presedintie participau la un program televizat, cu trei zile inaintea primului tur al alegerilor, in momentul in care a avut loc atacul armat, in care a fost ucis un politist, joi seara, informeaza News.ro.

Candidatul republican (LR, dreapta, in opozitie) Francois Fillon a declarat in aceasta emisiune, pe France2, ca isi anuleaza actiunile de campanie prevazute vineri. Presedinta Frontului National (FN, extrema dreapta, in opozitie) Marine Le Pen si-a exprimat, pe Twitter, simpatia fata de politisti “vizati din nou”.

Emmanuel Macron, candidatul En Marche! (centru) a transmis condoleante familiei politistului ucis. Candidatul Partidului Socialist (PS, stanga, la putere) Benoit Hamon si-a exprimat intr-un mesaj postat pe Twitter “sustinerea totala” fata de politie in lupta impotriva terorismului. Primul tur al alegerilor prezidentiale are loc duminica. Primii doi clasati dupa acest scrutin se vor infrunta in turul doi pe 7 mai.

UPDATE 11Franta, aflata sub stare de urgenta, se confrunta din 2015 cu un val de atentate jihadiste fara precedent, soldate cu 238 de morti

UPDATE 10: Politia a perchezitionat o locuinta, la periferia de est a Parisului, in legatura cu atacul armat asupra unor politisti pe Champs-Elysees, relateaza news.ro citand The Associated Press. Potrivit unui document al politiei obtinut de Associated Press, adresa la care a avut loc perchezitia se afla in Chelles, la locuinta familiei lui Karim Cheurfi, un barbat in varsta de 39 de ani, cunoscut politiei.

Doi oficiali din cadrul politiei au declarat pentru AP ca principalul suspect in atac este un barbat in varsta de 39 de ani de la periferia de est a Parisului. Politia a izolat cu banda un cartier linistit si burghez in Chelles  in noaptea de joi spre vineri.

Vecinii ingrijorati s-au declarat surprinsi de aceasta perchezitie. Potrivit unor materiale din arhiva ziarului Le Parisien, Cheurfi a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, dar a fost eliberat mai devreme, din cauza ca a atacat un ofiter de politie in 2001.

UPDATE 9: O turista straina ar fi fost usor ranita la genunchi de un glont, in timpul schimbului de focuri, informeaza surse din Politie citate de Le Figaro, care nu precizeaza nationalitatea femeii.Procurorul Parisului, Francois Molins, a declarata ca identitatea atacatorului a fost verificata, insa a refuzat sa ii pronunte numele pentru a nu afecta ancheta. Procurorul a adaugat ca in aceasta noapte au loc perchezitii si investigatii care sa determine daca a avut complici. Vineri vor fi date publicitatii noi detalii oficiale in acest caz.

UPDATE 8: Statul Islamic a revendicat atentatul de la Paris pe site-ul sau de propaganda, Amaq, transmite AFP. Gruparea il identifica pe atacator drept unul dintre combatantii sai, numindu-l “Abu Yousif, Belgianul”.

UPDATE 7: Presedintele Hollande a convocat pentru vineri dimineata, la ora locala 8:00, o reuniune a Consiliului de Securitate.Candidatii la prezidentiale Francois Fillon si Marine le Pen au anuntat ca isi anuleaza evenimentele de campanie prevazute pentru vineri.

UPDATE 6: Presedintele François Hollande: “Pistele sunt de ordin terorist”. Perchezitii la periferia Parisului (sursa din politie citata de AFP). Politia a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect in atacul din Paris, potrivit unui document obtinut de Reuters. In document se precizeaza ca individul a sosit in Franta cu trenul, din Belgia.

UPDATE 5:  Pierre-Henry Brandet, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, a facut filmul atacului de pe Champs Elysees: “Cu putin inainte de ora locala 21:00 (22:00, ora Romaniei), o masina s-a oprit in fata unei masini de politie, cu politisti in interior si altii pe trotuar. Agresorul a iesit si a deschis focul imediat. El a deschis focul ranind mortal un politist. Apoi a fugit, dupa ce a ranit grav alti doi politisti, iar colegii lor au ripostat si l-au impuscat mortal pe atacator”. Oficialul de la Ministerul de Interne a infirmat informatia cum ca un al doilea politist ranit ar fi murit.

UPDATE 4: Un al doilea politist ranit a murit, au declarat pentru Reuters surse din politie.Patronul unui restaurant din zona a spus pentru AFP ca a fost nevoit sa-si ascunda clientii in subsol cand a auzit focurile de arma.Un martor povesteste pentru Reuters: “Am iesit din magazinul Sephora si mergeam pe trotuar. Am vazut parcat un Audi 80, din care a iesit un barbat si a impuscat cu un kalasnikov un politist. Politistul a cazut. Am auzit 6 impuscaturi. Mi-era teama. Am o fetita de doi ani si am crezut ca voi muri. L-a impuscat direct pe politist”. Presedintele Hollande va sustine o declaratie la finalul celulei de criza de la Palatul Elysee.

UPDATE 3: Purtatorul de cuvant al ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet, a declarat ca in afara de politistul ucis, mai sunt doi raniti. Acesta a declarat ca o masina a oprit langa o duba de politie, inainte de atac. Vehiculul a fost gasit apoi abandonat. Se crede ca cel care a deschis focul l-a folosit pentru a ajunge la locul atacului. Atacul armat a avut loc in zona celebrei braserii Fouquet’s, in fata magazinului Yves Rocher.

Acesta a mai spus ca in momentul focurilor de arma se derula si un jaf. Inca nu se stie daca intre cele doua incidente este vreo legatura. Potrivit lui Pierre-Henry Brandet, mai multe statii de metrou au fost inchise, iar politia securizeaza zona. La fata locului au ajuns si mai multe ambulante. Sute de politisti inarmati se afla pe Champs Elysees si in imprejurul Place de la Concorde. Mai mmulte elicoptere survoleaza zona.

UPDATE 2: Ofiterul de politie a fost ucis in timp ce se afla in masina oprita la semafor, de un atacator care conducea in masina de alaturi – sindicatul politiei pe Twitter. Martor: Un individ a iesit din masina si a inceput sa traga “cu un Kalashnikov”, lovind un politist, informeaza Reuters. Noi focuri de arma intr-o noua locatie din apropiere de bulevardul Champs-Elysees, informeaza o sursa din politie citata de Reuters.

UPDATE 1: Yvan Assioma, din sindicatul politistilor, a confirmat ca un politist a murit, afirmand ca circumstantele sunt inca neclare, arata The Telegraph. “Unul sau mai multi atacatori au fost impuscati de politie. Mai multi politisti au fost loviti de gloante, dar acestea au fost oprite de vestele anti-glont”, a mai spus aceasta. In acest moment, niciun scenariu nu este exclus, fie ca e vorba despre teriorism sau un act criminal, a mai declarat Assioma.

Persoana care a deschis focul a fost ucisa de politie, a anuntat ministrul francez de Interne.Un politist a fost ucis, iar altul a fost grav ranit, relateaza Le Figaro, citand prefectura de politie din Paris.

STIRE INITIALA

Zona a fost inchisa, iar autoritatile au anuntat oamenii sa evite sa se deplaseze pe cunoscuta artera din Paris. La fata locului e plin de politie. Conform, cel care a deschis focul ar fi fost deja ucis de politie. Pana acum nu se cunoaste identitatea acestuia, insa se pare ca a fost ajutat de un complice care este, la randul sau, cautat de fortele de securitate. In Franta au loc alegeri prezidentiale duminica, iar tara se astepta la acte teroriste.

De altfel, zilele trecute au fost arestate doua persoane care pregateau un atentat terorist pentru ziua votului la prezidentiale. (detalii AICI).

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: le monde