FRANTA: HAITELE de LUPI TERORIZEAZA FERMIERII din HEXAGON

Sute de fermieri si ciobani din Franta au iesit in strada, in acest weekend, pentru a cere ajutorul autoritatilor impotriva haitelor de lupi care le decimeaza turmele si le terorizeaza fermele, in sudul tarii. Demonstrantii au adus cu ei peste 3.000 de oi, o suta de vaci si cativa cai, pentru a demonstra publicului in realitate cum arata pierderile suferite din cauza lupilor doar in ultimele luni.

“Autoritatile ne spun ca 80% dintre francezi sunt in favoarea lupilor, dar asta pentru ca oamenii nu stiu care este realitatea”, spune o crescatoare de oi, citata de The Guardian.

Numai pana acum, lupii ar fi ucis 4.153 de animale in Franta, anul acesta, conform unui recensamant oficial al statului. In 2016, lupii au omorat 10.234 de animale, fata de 9.112 in anul precedent. Dupa ce au fost aproape exterminati, in anii ’30, lupii au inceput sa reapara treptat in Franta, in ultimii 20 de ani, iar in clipa de fata numarul lor se ridica la 360 de exemplare, conform statisticilor oficiale.

Autoritatile le-au ordonat vanatorilor sa elimine 40 de exemplare anul acesta, la fel ca anul trecut, pentru a tine sub control numarul lupilor, insa fermierii si ciobanii spun ca masura nu este suficienta si cer ajutorul guvernului. Pe de alta parte, activistii care se opun uciderii lupilor, specie protejata prin lege in Franta, spun ca anul acesta au fost deja impuscati ilegal 100 de lupi si cer oprirea acestor practici.

Sursa traducere: Ziare.com