FRANTA isi sarbatoreste ZIUA NATIONALA. Caderea BASTILIEI, ANIVERSATA la Bucuresti

Franta isi va sarbatori, marti 14 iulie, la Bucuresti Ziua Nationala printr-o receptie unde meniul, vesela si toate celelalte elemente ce tin de organizare vor fi concepute astfel incat sa afecteze cat mai putin mediul inconjurator si sa reduca fenomenul incalzirii globale.

Potrivit Ambasadei Frantei, la eveniment vor fi folosite ornamente si materiale care vor fi reciclate. “Nu am trimis nicio invitatie pe hartie, nicio foaie de hartie nu a fost trimisa, totul s-a facut pe internet”, a declarat ambasadorul francez Francois Saint-Paul, intr-o conferinta de presa.

Meniul va fi creat special pentru a se evita risipa de mancare si vor fi servite in mare masura produse locale. Ambasadorul Saint-Paul a anuntat ca receptia va fi organizata sub semnul Conferintei Paris Climat 2015, pe care Franta o va gazdui in decembrie.

“Miza este incalzirea climatica si vedem acum o demonstratie a acestei incalziri. Sunt regiuni in Romania aflate sub cod rosu astazi. (…) Daca nu facem nimic, incalzirea globala va insemna 5 grade in plus. Obiectivul nostru este sa limitam incalzirea globala la 2 grade pana la sfarsitul acestui secol printr-o serie de angajamente juridice care sa fie constrangatoare si care sa angajeze un intreg proces pentru a diminua aceasta tendinta de incalzire. Este o urgenta in acest sens”, a afirmat diplomatul francez.

El a aratat ca nu trebuie vazuta aceasta preocupare pentru incalzirea globala drept o moda a tarilor bogate, avertizand ca, in cazul unor catastrofe naturale generate de acest fenomen, cele mai afectate vor fi statele sarace.

“Nu trebuie sa credem ca mediul este un lux pentru tarile bogate, ca lupta impotriva schimbarilor climatice este o moda pentru tarile care isi permit, pentru ca atunci cand au loc catastrofe naturale, climatice, cine vor fi cei mai afectati? Tarile sarace, care nu sunt protejate”, a spus Saint-Paul.

Totodata, el a explicat ca lupta impotriva incalzirii globale nu inseamna numai dificultati, ci si oportunitati sau solutii la alte probleme.

In opinia sa, masurile luate in acest sens pot insemna noi locuri de munca, un impuls dat cercetarii si oportunitati pentru progrese in anumite domenii, “totul in slujba unei cresteri mai durabile si mai verzi”.

Franta, cu o suprafata totala de 675.417 kmp, din care Metropola cuprinde 543.965 kmp, are o populatie totala de 66.259.012 locuitori (est. iulie 2014), respectiv 62.814.233 locuitori in Metropola, potrivit publicatiei online The World Factbook, sarbatoreste ziua nationala la 14 iulie. Aceasta marcheaza aniversarea caderii Bastiliei (1789).

De la franci, populatia care a cucerit in secolul al V-lea teritoriile pe care se afla Franta in prezent, provine si numele acestui stat, potrivit www.mae.ro. Franta a fost fondata, propriu-zis, in secolul al IX-lea, odata cu Tratatul de impartire a imperiului lui Carol cel Mare, insa cel care a reusit sa impuna un model de putere regala a fost regele Hugo Capet, incepand cu secolul al X-lea. Printre reprezentantii de seama ai dinastiei Capet s-au numarat Ludovic al IX-lea, zis Ludovic cel Sfant. Secolul al XIV-lea si o mare parte din secolul al XV-lea au fost marcate de razboaie si conflicte, precum Razboiul de o suta de ani, dar si de epidemii si framantari sociale, mentioneaza acelasi site.

Aceasta perioada tulbure a fost incheiata odata cu inscaunarea lui Francisc I, in 1515 si a emergentei Renasterii in Franta. Autoritatea regala, pusa in discutie pe durata razboaielor religioase (1562-1598), a fost restaurata de Ludovic al XIII-lea, dar mai ales de Ludovic al XIV-lea, care a instaurat puterea absoluta a regelui. Dinastia regala a fost inlaturata de revolutia din 1789, odata cu rasturnarea regelui Ludovic al XVI-lea si proclamarea Primei Republici, in 1792. In 1804, Napoleon a instaurat puterea imperiala al carei sfarsit, in 1815, a declansat o perioada dominata atat de incercarile de restaurare a regalitatii cat si de revolutii. Sfarsitul celui de-al Doilea Imperiu, in 1870, a marcat revenirea definitiva a regimului republican.

Participanta la Primul Razboi Mondial, Franta, desi in ruine, a iesit victorioasa. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a adus tarii, insa, o perioada intunecata, marcata de colaborarea dintre autoritatile franceze si Germania nazista. Miscarea de Rezistenta a contribuit la crearea unei noi clase politice, fiind cea care a organizat reconstructia tarii, pe durata celei de-a IV-a Republici. Totodata, a jucat un rol determinant si sub cea de-a V-a Republica, marcata de revenirea pe scena publica si la putere a generalului Charles de Gaulle.

Franta s-a confruntat pana in anii ’60, cu razboaie de independenta ale fostelor colonii si cu decolonizarea. Razboiul din Algeria a marcat sfarsitul celei de-a IV-a Republici, iar in 1958 o noua Constitutie a proclamat cea de-a V-a Republica.

Capitala Frantei este Paris (10.764 mil. locuitori, 2014), iar principalele orase sunt: Lyon (1.597 mil. locuitori); Marseille-Aix-en-Provence (1.595 mil. locuitori); Lille (1.025 mil. locuitori); Nice-Cannes (961.000 locuitori); Toulouse (926.000 locuitori), potrivit publicatiei online The World Factbook (www.cia.gov).

Paris este capitala si cel mai mare oras al Frantei, fiind, impreuna cu suburbiile sale, si capitala regiunii Ile-de-France, cel mai dinamic centru economic al tarii. Parisul este un important centru cultural, de afaceri si politic al lumii si este renumit pentru arhitectura sa neo-clasica, dar si pentru influenta sa majora in moda, arte si gastronomie, potrivit travelworld.ro. Cunoscut ca ”Orasul Luminilor”, Parisul este considerat unul dintre cele mai vizitate orase ale lumii.

Numele orasului provine de la denumirea tribului galic Parisii, si, dupa perioada romana, cand s-a numit Lutetia, orasul a inceput sa fie cunoscut sub actualul nume spre sfarsitul Imperiului Roman.

Parisul este situat pe malurile Senei si include doua insule locuite (Ile Saint Louis si Ile de la Cite) si cateva dealuri (dintre care cel mai inalt este Montmartre, cu 130 m peste nivelul marii). Orasul este impartit in 20 de arondismente, limitele sale administrative fiind, in mare, aceleasi din 1860, cand Napoleon III si prefectul Haussmann au dublat suprafata orasului prin includerea in teritoriul acestuia a zonei dintre centurile de fortificatii ale Parisului (printre care si suburbiile Montmartre si Auteuil). In 1929 au fost anexate oficial parcurile impadurite Bois de Boulogne si Bois de Vincennes.

CITESTE SI: IRAK sarbatoreste, marti 14 iulie, ZIUA REPUBLICII

Parisul este un oras impresionant, plin de zone istorice si culturale, monumente, parcuri de distractii si de recreere. Monumentele si obiectivele turistice din capitala Frantei, sunt adevarate simboluri recunoscute in toata lumea.

Turnul Eiffel (300 m), care la sfarsitul secolului al XIX-lea, era cea mai inalta structura din lume, a fost ridicat cu ocazia Expozitiei Universale din 1889, organizata pentru celebrarea centenarului Revolutiei Franceze din 1789. Cel care a proiectat turnul a fost un recunoscut constructor de poduri, arhitect, inginer si expert in prelucrarea metalelor, Alexandre-Gustave Eiffel. Varful Turnului Eiffel poate fi vazut din orice punct al Parisului, mentioneaza site-ul de turism www.tvl.ro. Se estimeaza ca aproximativ 7 milioane de turisti viziteaza acest celebru obiectiv turistic.

Arcul de Triumf, un simbol plin de istorie al poporului francez, a fost ridicat in onoarea celor ce au luptat pentru Franta, in special in timpul razboaielor napoleoniene. Pe interior si deasupra Arcului sunt inscriptionate numele tuturor generalilor si razboaielor purtate. Arcul de Triumf masoara 49.5 metri inaltime, 45 de metri latime si 22 in adancime si este al doilea arc de triumf ca marime din lume. De la Arcul de Triumf pornesc artere de circulatie in toate directiile si de aceea piata Charles de Gaulle, in care este situat Arcul, este cunoscuta si sub numele de “Piata Stelei” (Place de l’Étoile). Arcul se afla la capatul de vest al vestitului bulevard Champs-Élysées. Monumentul este prevazut si cu un lift de la nivelul subteran pana la nivelul de observatie. Turistii pot urca cele 284 de trepte sau pot folosi liftul si apoi sa urce inca 46 de trepte pana sus. De pe Arcul de Triumf poate fi admirata panorama catre cele 12 artere importante care pleaca din Place de l’Etoile.

Muzeul Luvru din Paris este cel mai vizitat muzeu de arta din lume, un monument plin de incarcatura istorica si un muzeu national al Frantei. Muzeul este gazduit de palatul Luvru care initial a fost conceput ca o fortareata in secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al II-lea. Ruinele acestei fortarete inca mai pot fi vazute si in zilele noastre. In prezent, muzeul gazduieste peste 380.000 obiecte si 35.000 de opere de arta. Peste 60.000 de metri patrati sunt dedicati exponatelor permanente. Dintre cei 15.000 de vizitatori, zilnic, peste 65% sunt straini.

Printre alte simboluri ale Parisului, se afla: Palatul Versailles ce a fost resedinta oficiala, incepand cu 1661, a regilor Ludovic al XIV-lea (Regele Soare), Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea si se afla pe lista Patrimoniului Universal UNESCO din 1979; Bulevardul Champs-Elysees cunoscut si sub numele de “La plus belle avenue du monde” (Cel mai frumos bulevard din lume) si se intinde de la Piata Concorde pana la Arcul de Triumf; faimoasa Catedrala Notre-Dame in stil gotic, Domul Invalizilor, Basilica Sacre Coeur, Parc de la Villette, Place de la Concorde cea mai mare piata publica din Paris; Palatul Regal (Palais Royal) construit in 1629 de catre Cardinalul Richelieu; Pantheonul, a carui constructie a inceput in 1757 si a fost incheiata in 1791; Muzeul Rodin construit in onoarea celui cunoscut ca parintele sculpturii moderne, Auguste Rodin (1840-1917); Place Vendome, creata in 1702, ca un monument inchinat gloriei armatelor lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare; Muzeul Cluny sau Muzeul National al Evului Mediu, cunoscut pentru superba sa colectie de arta medievala; Galeriile Lafayette; Cabaretul Moulin Rouge construit in 1889; Muzeul d’Orsay gazduit de o fosta gara, cu acelasi nume; Grand Palais (Marele Palat) construit pentru Expozitia Mondiala din 1900; cartierul Monmartre sau Cartierul artistilor situat pe dealul de aproape 130 de metri din nordul Parisului, fiind o zona extrem de populara in randul turistilor; Turnul Montparnasse, construit in 1973; Opera din Paris construita intre anii 1862-1875; cladirea Muzeului Orangerie, principala sa destinatie fiind aceea de a gazdui portocalii pe timpul iernii; Centrul Georges Pompidou, un complex cultural construit intr-un stil arhitectural high-tech; Primaria Parisului (Hotel de Ville de Paris) ce dateaza din secolul XVI si a fost centrul vietii politice din Paris; Pont Neuf, cel mai vechi pod din Paris (1607); Place des Vosges (Piata Vosgilor), cea mai veche piata din Paris (datata 1604) si una dintre cele mai frumoase piete din lume.

Sursa foto si text: agerpres