FRANTA: Mii de persoane au protestat la PARIS pentru ridicarea STARII DE URGENTA

Mai multe mii de persoane au demonstrat sambata la Paris si in alte orase franceze impotriva proiectului de lege privind privarea de cetatenie si a starii de urgenta, la cateva zile dupa ce textul de reforma constitutionala a fost prezentat parlamentului, relateaza AFP.

Manifestantii, raspunzand la apelul mai multor ONG-uri precum Liga drepturilor omului si al unor sindicate, au cerut ridicarea imediata a starii de urgenta instituita dupa atentatele din noiembrie 2015 care s-au soldat cu 130 de morti la Paris si renuntarea la proiectul de privare de cetatenie a persoanelor condamnate pentru activitati teroriste.

Aceste masuri “ne afecteaza libertatile in numele unei securitati ipotetice”, se precizeaza intr-un comunicat. Ele au stat si la baza demisiei de miercuri a ministrului justitiei, Christiane Taubira, care a anuntat ca este intr-un “dezacord politic major” cu presedintele Francois Hollande si premierul Manuel Valls.

CITESTE SI: FRANTA: ALERTA CU BOMBA LA SASE LICEE DIN PARIS

La Paris, mii de persoane au defilat intre Piata Republicii si cea a palatului regal. “Stare de urgenta? Pana cand? La sfarsitul DAESH? In zece ani? Niciodata? Trebuie sa-i punem capat, mai ales ca arsenalul nostru legislativ este deja arhisuficient”, a declarat unul dintre manifestanti.

O alta manifestanta a declarat ca proiectul privind privarea de cetatenie in cazul condamnatilor pentru acte teroriste, este “o masura rasista care vrea sa spuna ca unii sunt mai francezi decat altii”.

Masura este inclusa intr-un proiect de revizuire constitutionala, care prevede si inscrierea in Constitutie a starii de urgenta, pentru a o reglementa pe aceasta pe plan juridic, potrivit executivului.

Sursa foto: gettyimages