FRANTA: Presedintele HOLLANDE a luat o decizie radicala legata de JUNGLA de la CALAIS

Presedintele francez, FRANCOIS HOLLANDE, aflat in vizita pentru prima oara luni la CALAIS, in nordul Frantei. El a declarat ca este necesar sa fie “desfiintata complet si definitiv” imensa tabara improvizata, cunoscuta sub numele de “JUNGLA de la CALAIS”, unde se afla intre 7.000 si 10.000 de migranti, relateaza AFP, citata de Agerpres.

“Guvernul va merge pana la capat”, a spus seful statului francez, cerand de asemenea britanicilor “sa-si asume partea lor” in rezolvarea problemei. O mare parte din acesti migranti, sositi din Siria, Eritreea sau Sudan, vrea sa ajunga in Marea Britanie.

“Vreau sa-mi exprim hotararea de a vedea autoritatile britanice luand parte la efortul umanitar pe care Franta il depune aici si va continua sa-l depuna si maine”, a subliniat FRANCOIS HOLLANDE, sosit cu elicopterul intr-o vizita de cateva ore la CALAIS, unde se va intalni cu fortele de ordine, actori economici si reprezentanti ai unor asociatii, dar nu va intra in “JUNGLA de la CALAIS“, de unde mii de imigranti urmeaza a fi evacuati.

FRANCOIS HOLLANDE este insotit de ministrii de interne, Bernard Cazeneuve, al locuintelor, Emmanuelle Cosse, si al transporturilor, Alain Vidalies, potrivit postului de radio Europe 1. “Faptul ca Regatul Unit a luat o decizie suverana nu-l exonereaza de obligatiile sale in raport cu Franta”, a adaugat el, facand aluzie la votul asupra Brexit si la acordurile bilaterale de la Touquet, care au deplasat la CALAIS frontiera britanica.

Lansata in alegerile sale primare pentru prezidentialele din 2017, dreapta franceza si-a adjudecat tema imigratiei si isi multiplica atacurile impotriva guvernului socialist al lui Hollande, comenteaza AFP. Ramas mult timp discret asupra temei ultrasensibile a imigratiei, presedintele francez s-a preocupat ostentativ de acest dosar in ultimele zile, prin vizita de sambata la un centru de primire a imigrantilor in centrul Frantei si prin aceasta deplasare inedita la CALAIS.

La fel ca adversarul sau de dreapta Nicolas Sarkozy, venit si el la mijlocul saptamanii trecute la Calais, FRANCOIS HOLLANDE nu se va duce totusi in tabara propriu-zisa, unde tensiunile sunt puternice. Situatia umanitara s-a degradat semnificativ in aceasta tabara suprapopulata, ai carei ocupanti incearca tot mai des sa treaca Marea Britanie, in pofida riscurilor: 12 imigranti au murit in zona de la inceputul anului, dintre care cinci loviti de vehicule in apropierea portului.

Guvernul a declarat recent ca se angajeaza sa desfiinteze “JUNGLA de la CALAIS” pana la venirea iernii’ si sa-i redistribuie pe imigranti in centre de primire dispersate in toata Franta.

Sursa foto: lemonde