FRANTA va cere SUSPENDAREA SPATIULUI SCHENGEN

FRANTA a anuntat ca va cere, vineri, la Consiliul JAI, SUSPENDAREA SPATIULUI SCHENGEN, in urma ATACURILOR TERORISTE DE LA PARIS.

In urma atacurilor teroriste de la Paris, mai multi ministri de externe din statele Uniunii Europene au cerut luni, la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, INTENSIFICAREA SCHIMBURILOR DE INFORMATII intre tarile lor pentru a face fata AMENINTARII TERORISTE, transmite agentia EFE.

‘NU DOAR FRANTA A FOST ATACATA, CI INTREAGA EUROPA. Toti am fost loviti, vom raspunde impreuna si vom invinge impreuna terorismul si DAESH (n.r. acronimul in araba a gruparii STATUL ISLAMIC)’, a declarat, potrivit agentiei EFE, ministrul francez al Afacerilor Europene, Harlem Desir.

CITESTE SI: ATENTATE TERORISTE PARIS. ANONYMOUS AMENINTA CA VA ATACA STATUL ISLAMIC (VIDEO)

Oficialul francez a cerut sa se ia decizii privind cooperarea politieneasca si judiciara, cum ar fi deblocarea proiectului privind Registrul european cu numele pasagerilor (PNR), combaterea traficului cu arme si a finantarii terorismului, dar si examinarea ‘posibilitatii consolidarii controalelor la frontiere, atât in interiorul spatiului Schengen, cât si la frontierele externe’. El a vorbit si despre intensificarea cooperarii statelor europene cu cele care fac parte din coalitia internationala care lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI) in Siria si Irak, facând referire atât la intensificarea operatiunilor militare, cât si la sprijinirea unei tranzitii politice in Siria.

Ideea intensificarii schimburilor de informatii intre serviciile secrete europene a fost impartasita si de alti oficiali in declaratiile de dinaintea Consiliului Afaceri Externe. Astfel, ministrul belgian de externe, Didier Reynders, a apreciat ca ‘schimbul de informatii este unicul mod de a IDENTIFICA PERSOANELE RADICALIZATE”, el amintind ca la ora actuala in Siria si Irak alaturi de gruparile jihadiste lupta circa 30.000 de combatanti proveniti din circa o suta de state.

CITESTE SI: DONALD TUSK: UE SE AFLA INTR-O CURSA CONTRACRONOMETRU PENTRU SALVAREA SPATIULUI SCHENGEN

La rândul sau, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca acum ne aflam in fata unei ‘dileme’. ‘Toti stim ca trebuie sa CONTINUAM LUPTA IMPOTRIVA SI, dar in egala masura stim si ca lupta impotriva terorismului nu poate fi câstigata doar prin MIJLOACELE MILITARE’, a indicat seful diplomatiei germane. In continuare el a cerut statelor membre ale UE sa se ‘CONTROLEZE’ si sa nu cedeze presiunii momentului luând ‘decizii eronate’.

La aceasta ultima idee s-a referit si comisarul european pentru politica de vecinatate, Johannes Hahn, care a sugerat ‘sa nu se confunde atentatele de la Paris cu REFUGIATII CARE FUG DE RAZBOI SI TERORISM’, scrie Agerpres.

Sursa foto: caleaeuropeana