Fratii Micula au pus SECHESTRU pe ACTIUNILE STATULUI de la Petrom. Pozitia MFP

Curtea de Arbitraj de la Washington a acordat o decizie potrivit careia statul roman trebuie sa ii despagubeasca pe fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Drinkis, cu peste 82 de milioane de euro.

UPDATE 17.10: Ministerului Finantelor Publice (MFP) a anuntat vineri, printr-un comunicat de presa, ca a contestat sechestrul in procesul cu fratii Micula.

“Prin adresa inregistrata la Ministerul Finantelor Publice sub nr. 133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civila profesionala de executori judecatoresti «Mazilu si Asociatii», la cererea societatilor Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. si European Food S.A., precum si a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat ca a intocmit Procesul verbal de sechestru in dosarul de executare nr.22/ 2014 asupra actiunilor detinute de statul roman la SC OV Petrom SA. Impotriva acestui act de executare silita, ca si impotriva tuturor actelor de executare intocmite in cadrul aceluiasi dosar de executare, Ministerul Finantelor Publice a formulat contestatie la executare in fata instantelor judecatoresti nationale”, se spune in comunicat.

De asemenea, dupa primirea Procesului verbal de sechestru anterior mentionat, Ministerul Finantelor Publice a informat Autoritatea de Supraveghere Financiara si Departamentul pentru Energie, mai spune sursa citata.

Totodata, MFM mentioneaza ca diferendul in fata Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii dintre Romania si societatile Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. si European Food S.A., precum si persoanele fizice Ioan Micula si Viorel Micula nu este finalizat, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, solicitand anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013.

Oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula, proprietarii grupului de companii European Drinks au pus SECHESTRU pe o parte dintre actiunile Petrom detinute de statul roman, potrivit unor surse guvernamentale.  Este vorba despre titluri in valoare de cel putin 300 de milioane de lei (aproximativ 66,9  milioane de euro),  bani pe care statul roman trebuie sa ii achite celor doi investitori, potrivit unei decizii a Curtii de Arbitraj de la Washington.

Citeste si: Miliardarii din Romania sustin ca nu au ascuns averi in strainatate

Solutia instantei de arbitraj, pronuntata in decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori in 2005 prin care au acuzat statul roman ca nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania. Patronii European Drinks, care au si cetatenie suedeza,  au castigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro).

Citeste si: Pe cine mai executa silit ANAF: Bogatii Romaniei sunt in fruntea datornicilor!

“Deocamdata statul se joaca de-a v-ati ascunselea cu noi. Avem o decizie a celui mai important forum international in materie de drept comercial. Despre Petrom nu va pot da nicio informatie. Depinde ce se va intampla”, a declarat pentru Viorel Micula, presedintele European Drinks, potrivit romaniatv.net, care citeaza economica.net.

Conform calculelor, fratii Micula ar urma sa intre in posesia a 1,35 la suta din totalul actiunilor Petrom.

Sursa foto: adevarul.ro