Frauda cu fonduri europene va fi pedepsita cu inchisoarea

Rata de absorbtie a fondurilor europene era de peste 52% la sfarsitul lunii februarie

Frauda cu fonduri europene va fi pedepsita cu inchisoare, potrivit modificarilor aduse, joi, la un proiect de Directiva a Comisiei Europene de catre Comisia pentru control bugetar (CONT) si Comisia pentru libertati civile (JURI) din Parlamentul European.

Potrivit unui comunicat de presa transmis la redactie de Parlamentul European (PE), membrii celor doua comisii au stabilit clar care sunt infractiunile impotriva bugetului UE: frauda, coruptie activa si pasiva, spalare de bani, delapidare si nereguli la contractele de achizitii publice.

Pedeapsa maxima pentru aceste infractiuni va fi de cel putin 5 sau 10 ani de inchisoare, in functie de modul de comitere a infractiunii, individual sau in grup organizat.

Valoarea minima a prejudiciului de la care se va aplica pedeapsa cu inchisoarea este definita in termeni financiari: 100.000 de euro, pentru persoanele juridice. Pentru infractiunile comise de persoane fizice, europarlamentarii au coborat pragul minim al prejudiciului la 5.000 de euro, fata de 10.000 de euro propunerea Comisiei.

Citeste si: Ramona Manescu: Am adus in Romania 600 milioane euro fonduri europene

Eurodeputatii din CONT si JURI au fost de acord cu propunerea Comisiei de a introduce ca infractiune in Directiva frauda de la TVA. Totodata, ei au extins definitia “interesele financiare ale UE” incluzând actiunile si obligatiunile, precum si activitatile de creditare si imprumut.

Proiectul de Directiva va fi votat, in prima lectura, in Parlamentul European, in luna aprilie.

Desi e platita regeste, cea mai bogata bugetara duce o viata extrem de discreta. Carmen Radu castiga lunar 15.000 de euro, o suma fabuloasa pentru un angajat la stat. Sta la vila, conduce o masina de lux, dar in rest nu iese cu nimic in evidenta.
Probabil ca numele ei nu le spune multora nimic. Cu toate acestea, Carmen Radu este cel mai bine platita bugetara. Cumulate, cele cateva functii importante pe care le ocupa ii asigura pe luna un venit ametitor pentru cei mai multi angajati la stat si nu numai: aproape 15.000 de euro.

Carmen Radu este director economic la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dar ocupa totodata functia de membru al CA Nuclearelectrica si Romatsa, dar si la Consiliul de Supraveghere al unei alte institutii. In ciuda faptului ca e platita regeste, este o persoana care trece aproape neobservata. Nu face parada de functiile importante pe care le ocupa, iar in viata de zi cu zi nu iese cu nimic in evidenta.