FRF are propria PLATFORMA ANTICORUPTIE pentru cazurile din fotbalul autohton

Federatia Romana de Fotbal (FRF) a lansat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, o platforma de raportare a cazurilor de coruptie din fotbalul romanesc. Presedintele FRF, Razvan Burleanu, a precizat ca initiativa aceasta face parte din ”Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romania in perioada 2015-2020”, aprobat luni de Adunarea Generala a forului national.

”FRF are acum un sistem de raportare a cazurilor de coruptie din fotbalul romanesc. Vreme de doua decenii nu s-a facut nimic din aceasta perspectiva. Jucatori, antrenori si arbitri au acum ocazia sa raporteze sub protectia anonimatului orice actiuni contrare intereselor fotbalului. In 24 de ore colegii mei vor analiza si vor demara colaborarea cu institutiile abilitate. Este un inceput de drum, un prim pas in proiectul de integritate a fotbalului”, a declarat Burleanu, mentionand ca proiecte similare se implementeaza in prezent in alte doua tari, Finlanda si Belgia, ceea ce face din FRF una dintre primele federatii europene care implementeaza o astfel de tehnologie.

CITESTE SI: INCREDIBIL: TVR a pierdut drepturile de difuzare a EURO 2016! Unde se vad meciurile de la turneul final 

Managerul departamentului de integritate din cadrul FRF, fostul jurnalist Costin Negraru, a spus ca cea mai mare parte a actiunilor si-ar consuma efectele, daca ar fi facute publice si a solicitat rabdare pana la primele rezultate concrete. Platforma a fost realizata integral in cadrul Federatiei Romane de Fotbal.

”Platforma anticoruptie este un prim pas spre normalitate si transforma FRF intr-un aliat al actorilor principali din fotbal, jucatori, antrenori, arbitri. Inlaturam astfel imaginea unei institutii care nu a fost capabila sa identifice, sa sustina sau sa ii protejeze pe cei care au avut curajul sa raporteze lucrurile murdare din fotbalul romanesc”, a spus Negraru.

Oficialul FRF a precizat ca platforma fotbalcurat.frf.ro va fi prezentata in fiecare vestiar din primele trei ligi ale fotbalului romanesc, incepand de saptamana viitoare, cu incepere de la ligile inferioare, unde sunt ”cele mai multe probleme”.

”Nu ne asteptam ca dintr-o data sa fim inundati cu raportari, pentru ca nu am fost obisnuiti cu astfel de sesizari. In timp le vom arata ca suntem parteneri de incredere. Site-ul poate fi accesat atat de pe computere, cat si de pe telefoane mobile. FRF va emite automat peste 20.000 de coduri de acces, similare cu PIN-urile bancare, pentru jucatori, antrenori si arbitri, care vor fi inmanate personal, aleatoriu.

”Este cel mai sigur, eficient si comod mijloc de raportare a problemelor. Autorii pot ramane anonimi, dar se vor lua in considerare toate cazurile semnalate. In 24 de ore, autorul sesizarii trebuie sa isi verifice contul, pentru raspuns, lui putandu-i-se solicita alte informatii. De asemenea sistemul are un sistem de mesagerie in timp real”, a explicat Negraru.

Costin Negraru considera ca ”vremea blaturilor n-a trecut, vremea meciurilor aranjate, pentru pariuri sau pentru puncte, nu a trecut. Daca cineva crede ca va trece vreodata se inseala amarnic”.

”Sunt jucatori care vor sa vorbeasca, sa denunte fapte de coruptie. Nu putem fi peste tot, dar acest sistem ne ajuta”, a mai spus Negraru, care a precizat ca FRF are mijloace restranse de investigatie, dar se va adresa autoritatilor abilitate. Negraru a afirmat ca daca va exista o singura raportare in acest an atunci sistemul va fi considerat un succes si a subliniat ca sunt deja suficiente cazuri raportate autoritatilor si alte piste in lucru.

Un caz concret a fost prezentat in conferinta de presa, o plangere a clubului Rapid CFR Suceava la meciul cu ACS Berceni, din liga a doua, dar Negraru a precizat ca la FRF nu a sosit nicio solicitare din partea celor care se ocupa de plangerea clubului sucevean (politia, n. red.).

CITESTE SI: ROMANIA-INSULELE FEROE 1-0 (1-0) / Nationala a obtinut o VICTORIE CHINUITA 

”Si alte federatii europene au aceleasi probleme, care se regasesc pe ordinea de zi a UEFA si FIFA”, a evidentiat Burleanu, care a subliniat ca ”FRF adera la valorile fundamentale, principiile si obiectivele strategiei nationale anticoruptie 2015-2020”.

Presedintele FRF a mai mentionat faptul ca va semna, in cursul zilei de joi, un memorandum prin care forul national isi va anunta sustinerea valorilor fundamentale, a principiilor si obiectivelor strategiei nationale anticoruptie, disponibilitatea de a colabora cu institutiile abilitate, cu institutiile sportive nationale cu competente in integritate pentru scaderea numarului de nereguli si implementarea unui sistem de raportare si aplicare a sanctiunilor disciplinare.

Costin Negraru a dezvaluit ca Romania are probleme din punct de vedere al coruptiei in fotbal, dar acestea nu sunt la fel de mari ca in alte tari, in unele tari vecine existand si de patru-cinci ori mai mare ca la noi. ”Nu stam bine, dar sper sa apara rezultatele pe care le asteapta toata lumea”, a intarit Negraru.

Pana acum nu s-a inregistrat nicio plangere in care sa fi fost implicat un oficial al federatiei sau al forurilor fotbalistice judetene.

Sursa foto: frf.ro