Frunzaverde: Regionalizarea, doar in 2014 sau 2015, din cauza intarzierii adoptarii Constitutiei

frunzaverde-regionalizare

Vicepresedintele PNL Sorin Frunzaverde a declarat pentru ziare.com ca procesul de regionalizare va putea fi implementat doar in 2014 sau 2015, din cauza intarzierii referendumului pentru noua Constitutie si a adaugat ca alegerile pentru consiliile regionale sa va face odata cu alegerile prezidentiale.

“Regionalizarea se poate face doar in 2014 sau 2015, din cauza intarzierii adoptarii Constitutiei. E posibil ca alegerile pentru consiliile regionale sa se faca odata cu alegerile prezidentiale, daca nu, in primavara lui 2015, in martie-aprilie”, a spus Frunzaverde.

Sorin Frunzaverde a mai spus ca varianta in care regionalizarea se face fara adoptarea Constitutiei nu este oportuna si a explicat ca se vor pastra denumirile de judete pentru regiuni.

El a mai declarat ca alegerea sefilor de regiuni trebuie sa se faca prin vot direct, nu prin alegerea de catre primari, consilieri si sefi de consilii judetene, despre care spune ca ar insemna ca sefii de regiuni sunt “numiti”.

“Alegerile regionale in 2014 sau 2015 ar fi un test la mijlocul mandatului pentru clasa politica din Romania (…) ar fi si un test pentru USL. Nu spune nimeni ca alegerile regionale ar trebui organizate odata cu alegerile locale, nu e o regula nici in Europa, de obicei se organizeaza la date diferite”, a mai comentat liberalul.

Frunzaverde a mai precizat ca ar prefera varianta de 8 regiuni, in timp ce premierul Victor Ponta afirma ca ar vrea 10-12 regiuni.

“Unele regiuni sunt intr-adevar prea mari, ca de exemplu regiunea Nord-Est, din care face parte Iasiul. Singura varianta care mi se pare potrivita e cea pe care am sustinut-o in primavara, atunci cand am depus proiectul de lege pe regionalizare, e varianta cu 8 regiuni”, a comentat Frunzaverde. 

Foto: oradestiri.ro