Functionar APIA Mehedinti, retinut de DNA, iar un primar de comuna pus sub control judiciar

Procurorii DNA Craiova au retinut-o marti pe Nutica Gidea, consilier principal in cadrul APIA – CJ Mehedinti, pentru mai multe fapte intr-un dosar de fraudare fonduri europene.

Ea va fi prezentata miercuri la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventiva pe 30 de zile pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la inșelaciune (5 acte materiale), instigare la fals intelectual (6 acte materiale), fals material in inscrisuri oficiale (3 acte materiale) și instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (21 acte materiale).

In dosar, s-a dispus controlului judiciar fata de Ion Gheorgheci, primar al comunei Godeanu, judetul Mehedinti, pentru 60 de zile, acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), inșelaciune (5 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale), fals material in inscrisuri oficiale (21 acte materiale) și uz de fals (3 acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA postat marti seara pe site-ul institutiei, in perioada 2009-2013, Nutica Gidea, prin intocmirea de documente și furnizarea de informatii, a inlesnit obtinerea, de catre Ion Gheorgheci, de la APIA Mehedinti, de fonduri nerambursabile in numele tatalui acestuia, in valoare de peste 1.450.000 lei din bugetul UE și national, pentru o suprafata de 198 de hectare.

“Din fondurile obtinute nelegal, aproximativ 500.000 lei ar fi revenit functionarului APIA, Nutica Gidea. In perioada 2009-2013, in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile de la APIA, inculpata Gidea l-a determinat pe Gheorgheci sa intocmeasca in fals o serie de inscrisuri (adeverinte și tabele). Pe adeverintele ce poarta ștampila Primariei Godeanu și depuse de Gheorgheci in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile, inculpata a facut mentiuni nereale și l-a determinat pe acesta sa intocmeasca registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document tinut in paralel și care contine mentiuni necorespunzatoare adevarului, in vederea justificarii suprafetelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept”, se arata in comunicat.

Sursa citata subliniaza ca, in 2014, cu ocazia efectuarii de verificari de catre APIA — Directia antifrauda control intern și supracontrol, ea l-a determinat și ajutat pe primar sa intocmeasca 16 inscrisuri intitulate Declaratie și 5 inscrisuri intitulate Chitanta, acte depuse ulterior la APIA.

“Documentele respective sunt scrise de mana, din acestea reieșind ca un numar de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vandut ori incredintat utilizarea unor suprafete de teren, pe o perioada nedeterminata”, au retinut procurorii.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii Mehedinti.

 Sursa foto agerpres