Fundatia Soros se retrage din Romania

GEORGE SOROS

Fundatia Soros a anuntat ca se va retrage din Romania, dupa ce miliardarul George Soros a decis sa schimbe strategia si sa-si canalizeze investitiile in alte zone de pe glob.

Fundatia Soros a facut in tara noastra investitii de 200 de milioane de dolari. Pe viitor, Romania va putea sa beneficieze de banii fundatiei doar pe baza de proiecte.

Organizatia din Romania a avut un buget anual de aproximativ 7 milioane de dolari, proveniti atat din finantarea lui George Soros, cat si din alte surse, precum fonduri europene, donatii sau sponsorizari.

Care este scopul pentru care omul de afaceri si filantropul George Soros a creat fundatia care ii poarta numele? O spune chiar miliardarul de origine maghiara. 

„Motivul pentru care m-am implicat in crearea de fundatii a fost colapsul regimului sovietic, pe care la vremea respectiva l-am simtit ca pe un moment revolutionar, in care se puteau face lucruri imposibil de indeplinit in vremuri normale,” a declarat George Soros. „Majoritatea oamenilor nu erau pregatiti, dar eu eram pregatit, aveam un scop, care era societatea deschisa, si am decis sa ma dedic acestui scop, folosind pentru asta atat banii pe care ii posed, cat si timpul si energia mea,” a mentionat George Soros, rememorind acele momente.

Istoricul Fundatiei Soros Romania

Fundatia a fost constituita in anul 1990, sub numele Asociatia Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa, odata cu implicarea omului de afaceri si filantropului George Soros in sustinerea valorilor si idealurilor societatii deschise in Europa Centrala si de Est.

Inca de la infiintare, Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa propune programe menite sa suplineasca eficient lipsa initiativelor civice si a alternativelor educationale. 

Astfel, intre 1990-1994, Fundatia deruleaza programe in domeniul educational – acordarea de burse de studiu, colaborari cu Ministerul Educatiei Nationale, pentru informatizarea institutiilor educationale si elaborarea manualelor alternative -, sprijinind, totodata, societatea civila, cultura, politicile de sanatate si reforma din domeniul medical. Odata cu dezvoltarea programelor Fundatiei, bugetul initial al acesteia, de aproximativ 1.480.000 USD in 1990, creste pana la 10.000.000 USD, in 1994.

Prima schimbare de strategie are loc in anii 1994-1995, cand Fundatia isi asuma rolul de a crea oportunitati de dezvoltare si de a deschide drumuri, in loc de a le construi in intregime. Schimbarea de strategie determina crearea unei noi structuri organizationale si definirea unor proceduri si responsabilitati, mai precise, pentru Consiliul National, echipa manageriala si juriile programelor.
Domeniile principale de activitate raman educatia, societatea civila, comunicarea si sanatatea.

In 1997, Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa devine Fundatia pentru o Societate Deschisa, a carei misiune consta in sprijinirea dezvoltarii unei societati deschise în Romania. Domeniile de actiune prioritare sunt: administratia publica, reforma legislativa si juridica, invatamantul primar si secundar si sanatatea publica.

In anul 2000, Fundatia pentru o Societate Deschisa isi restructureaza cele mai importante programe sub forma unor organizatii de sine statatoare. Acesta decizie vine ca un raspuns la nevoia de expertiza concentrata pe domenii cheie pentru reforma. Infiintarea, pornind de la programele Fundatiei, a 13 organizatii care functioneaza ca centre de expertiza si de dezvoltare de politici publice, reunite in reteaua SON (Soros Open Network – Romania), permite ca eforturile concentrate pe sectoare specifice ale societatii sa se intrepatrunda si multiplice, generand efecte la nivel de sistem.

Crearea SON are o semnificatie deosebita si in contextul reducerii angajamentului financiar al lui George Soros fata de tarile din Europa Centrala si de Est. “Calea pe care Fundatia pentru o Societate Deschisa – Romania a ales-o este ca, atunci cand a devenit foarte eficienta in anumite domenii, sa infiinteze organizatii autonome in acest domenii, la a caror finantare sa contribuie doar partial. Aceste institutii create de FSD vor supravietui si atunci cand finantarea din partea mea va descreste”, a mentionat George Soros.

Din 2002-2003, Fundatia decide implicarea in reforma institutionala si in procesul de democratizare prin intermediul activitatii de advocacy, atat in mod direct, cat si sprijinind alte organizatii non-guvernamentale in demersurile lor publice.

In 2007, Fundatia pentru o Societate Deschisa devine Fundatia Soros Romania. In continuare, eforturile Fundatiei se concretizeaza in programe de advocacy, oferirea de expertiza substantiala in domenii precum: migratia, incluziunea minoritatilor vulnerabile si marginalizate, monitorizarea transparentei procesului decizional de la nivel central si local, managementul public al exploatarii resurselor naturale, reforma administrativa si accesul echitabil la fondurile europene, rolul Romaniei in Uniunea Europeana, cercetare sociala, analiza reformei constitutionale etc.

Cine este George Soros 

George Soros s-a nascut in Ungaria, la Budapesta, in anul 1930. A supravietuit ocupatiei naziste si a parasit Ungaria comunista in 1947, emigrand in Anglia. Cinci ani mai tarziu, in 1952, George Soros a absolvit scoala de Studii Economice de la Londra (London School of Economics). La Londra, el a luat contact cu opera filozofului Karl Popper, promotorul conceptului de societate deschisa. Ulterior, ideile lui Karl Popper au avut o profunda influenta asupra gandirii si activitatii filantropice ale lui George Soros.

Finantatorul. In 1956, Soros s-a stabilit in Statele Unite, unde a inceput sa acumuleze o avere considerabila prin fondul de investitii international pe care el insusi l-a fondat si condus. in prezent, George Soros este presedintele Fondului de Management Soros LLC, o firma privata de management al investitiilor care serveste ca principal consultant Fondurilor Grupului Quantum.

Filantropul. George Soros a facut primii pasi ca filantrop inca din 1979, cand a oferit finantari studentilor de culoare pentru a urma cursurile Universitatii Cape Town, in zona de apartheid din Africa de Sud. in prezent, Soros este presedintele Institutului pentru o Societate Deschisa (Open Society Institute) si fondatorul unei retele de organizatii filantropice care activeaza in mai mult de 50 de tari (Open Society Foundations). Aceste fundatii actioneaza in principal in Europa Centrala si de Est si fosta Uniune Sovietica, dar si in Africa, America Latina, Asia si Statele Unite, avand ca scop construirea si mentinerea structurii, mentalitatii si institutiilor unei societati deschise. in 1992, Soros a creat Universitatea Central Europeana care isi are campusul principal in Budapesta.

Autorul si filozoful. George Soros este autorul a numeroase carti, cea mai recenta fiind „The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What It Means”. Alte carti: „The Age of Faillibility”; “The Bubble of American Supremacy”; “Despre Globalizare”, 2002; “Alchimia Finantelor”, 1987; “Deschiderea Sistemului Sovietic”, 1990; “Garantand Democratia”, 1991; “Soros despre Soros”, 1995; “Criza Capitalismului Global – Societatea Deschisa in Pericol”, 1998; “Societatea Deschisa: Reformarea Capitalismului Global”, 2000. Articolele si eseurile lui George Soros despre politica, societate si economie apar in mod frecvent in majoritatea ziarelor si revistelor din lumea intreaga.

Foto: theblaze.com