FURTUNA in vestul ROMANIEI: BILANTUL VICTIMELOR a ajuns la 8 MORTI si 137 de RANITI

Opt persoane si-au pierdut viata si 137 au fost ranite in urma furtunii violente care s-a abatut vineri seara asupra vestului tarii, arata cel mai nou bilant al Inspectoratului General pentru situatii de Urgenta (IGSU), informeaza News.ro.

Cei mai multi morti s-au inregistrat in Timis, cinci, doua persoane si-au pierdut viata in Bistrita Nasaud si una in Arad. In ceea ce priveste ranitii, sunt 49 in Timis, 35 in Bihor, 15 in Arad, tot 15 in Bistrita Nasaud, 10 in Maramures, 6 in Alba, 5 in Cluj, unul in Hunedoara si tot unul in Salaj.

“Cele mai multe dintre persoanele ranite s-au deplasat la unitatile spitalicesti cu mijloace proprii, dupa ce au fost lovite pe timpul furtunii”, anunta IGSU.  Totodata, 212 localitati din 15 judete ale tarii au fost afectate de furtuni in ultimele 24 de ore. ESte vorba despre judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Caras-Severin, Hunedoara, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Suceava, Salaj si Timis. S-a intervenit cu peste 1.000 de pompieri si 225 de mjloace tehnice pentru indepartarea efectelor, mai precizeaza IGSU.

De asemenea, la nivel national au fost afectate 137 acoperisuri ale imobilelor si au fost doborati de vant peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile). fiind avariate 35 autoturisme. Circulatia rutiera a fost afectata temporar din cauza copacilor cazuti pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri nationale si 6 drumuri judetene. Circulatia feroviara a fost afectata pe un numar de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferata Timisoara, Cluj, Brasov si Iasi.

Ca masura de siguranta, in urma efectelor produse la nivelul cladirilor, s-au suspendat cursurile in data de 18 septembrie in 42 unitati scolare din judetele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) si Timis (22). Din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica sunt afectate 568 de localitati din 13 judete, iar echipe tehnice actioneaza in teren pentru remedierea situatiei. In acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764 B, zona Valea Draganului, judetul Cluj, din cauza copacilor cazuti pe carosabil.

La aceasta ora nu mai sunt in vigoare avertizari meteorologice de vijelii sau intensificari ale vantului, dar pompierii reamintesc populatiei ca pe timpul manifestarii fenomenelor periculoase sa ramana in locuinte sau alte spatii inchise care le pot asigura protectia. De asemenea, se recomanda parcarea autoturismelor in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate.

Sursa foto: jurnalul