FURTUNILE au facut PRAPAD in mai multe zone din tara

Mai multe locuinte din Medigida, judetul Constanta, au fost inundate, mai multe masini au fost avariate, mai multi copaci au fost rupti de vant, iar bucati din acoperisurile unor blocuri au fost smulse, in timpul unei furtuni puternice care a afectat, joi dupa-amiaza, municipiul.

Primarul din Medgidia, Marian Iordache, a declarat ca municipiul a fost lovit, joi dupa-amiaz,a de o furtuna puternica, urmata de grindina si de o ploaie torentiala, provocand mai multe distrugeri.

Astfel, cinci masini au fost avariate dupa ce bucati din acoperisul unor blocuri au fost luate de vant, 20 de copaci au fost rupti, acoperisul din tabla al unei cladiri a fost luat de rafalele de vant, furtuna smulgand si bucati din acoperisurile a sapte blocuri, care au fost avariate.

In urma furtunii, potrivit edilului, nicio persoana nu a fost ranita.

Citeste si: COD GALBEN de inundatii pe rauri din 21 de judete!

Primarul a mentionat ca ploaia torentiala care a urmat a inundat mai multe strazi, dar si zece imobile.

Echipele de interventie au actionat pentru scoaterea apei de pe strazi, dar si din gospodariile oamenilor, iar in prezent se lucreaza la igienizarea municipiului, la strangerea frunzelor, a copacilor si a bucatilor din acoperis, care se afla pe strazi.

De asemenea, Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta a intervenit in Medgidia in urma acestei furtuni. Potrivit unui comunicat al RAJA, la dispeceratul din Medgidia al societatii au fost primite 19 reclamatii privind sistemul de canalizare stradal, echipele de interventie deplasandu-se in zona de nord a municipiului pe strazile Cocorilor, Izvorului, Iezerului, Plopilor, Stefan cel Mare si Silozului, precum si in zona podului de cale ferata.

Totodata, pompierii de la Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea au intervenit pentru scoaterea apei din mai multe gospodarii aflate pe trei strazi din Medgidia.

Citeste si: INUNDATII si INCENDII in Harghita, in urma ploilor

Judetul Constanta s-a aflat, joi, sub cod galben de ploi si vant puternic, furtuna din Medgidia durand aproape doua ore.

Si in comuna harghiteana Ditrau au fost inundate joi seara un numar de 15 gospodarii, iar o portiune de drum comunal si 13 podete au fost afectate in urma unei ploi torentiale, pompierii actionand, in prezent, pentru scoaterea apei din subsolurile, curtile si anexele gospodaresti inundate.

Primarul comunei Ditrau, Puskas Elemer, a declarat ca in cursul serii de joi a inceput sa ploua torential si cantitatea mare de precipitatii cazuta a umflat paraul Martonka, acesta iesind din matca si inundand mai multe gospodarii, un drum comunal, afectand, totodata, mai multe podete.

“A inceput sa ploua din senin, dar foarte tare, a fost o ploaie torentiala. Nu a durat mai mult de o jumatate de ora, indeajuns sa inunde gospodariile de-a lungul bratului stang al paraului. Apa a intrat in 15 gospodarii, in beciuri, subsoluri, in curtile oamenilor, a afectat 13 podete si a iesit si pe drumul comunal, acoperindu-l pe o lungime de aproximativ un kilometru”, a explicat primarul comunei.

Si la Bacau cei peste 180.000 de locuitori din municipiului se confrunta cu probleme in ceea ce priveste necesarul de apa potabila de la robinete, dupa ce furnizorul a oprit alimentarea cu apa bruta din principala sursa de aprovizionare, din cauza cresterii accentuate a turbiditatii, provocata de ploi.

Compania Regionala de Apa Bacau a intrerupt alimentarea cu apa bruta din barajul de la Valea Uzului, care asigura jumatate din necesarul de apa al municipiului Bacau, din cauza cresterii accentuate a turbiditatii, de peste 150 de ori fata de maximul legal admis.

In aceste conditii, presiunea apei potabile, furnizata populatiei si agentilor economici, a scazut considerabil, existand zone intregi in oras unde s-a oprit in totalitate. Reprezentantii societatii furnizoare de apa sustin ca problemele se vor mentine si in urmatoare zile, fara sa existe solutii pentru rezolvarea situatiei.

“In urma ploilor abundente cazute in ultima perioada, nivelul apei in lacul Valea Uzului a crescut considerabil, ceea ce i-a determinat pe cei de la Apele Romane sa inceapa golirea barajului. In aceste conditii, a crescut turbiditatea, astfel incat astazi dimineata (n.r. – joi), la robinet a ajuns sa curga noroi in loc de apa in anumite zone, motiv pentru care am oprit imediat alimentarea din barajul de la Valea Uzului si am trecut la spalarea instalatiilor. Speram sa dureze cat mai putin situatia actuala. Cel putin maine (n.r. – vineri), vom opri, probabil, apa intre orele 9.00 si 16.00 pentru a putea face acumulari din puturile de adancime astfel incat sa putem asigura apa potabila catre toti consumatorii”, a declarat, joi, directorul Companiei Regionale de Apa Bacau, Razvan Gaina, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, revenirea in parametri normali a nivelului de turbiditate a apei se face in timp si va dura pana la doua-trei luni.

Potrivit acestuia, pompierii civili de la serviciul voluntar pentru situatii de urgenta al comunei si mai multi angajati ai primariei intervin cu motopompe pentru scoaterea apei din gospodariile inundate, iar apele sunt in retragere.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare de cod galben pentru judetul Harghita, incepand de la ora 13:00 si pana vineri la aceeasi ora, fiind anuntate scurgeri importante pe versanti, torenti si depasirea cotelor de atentie pe paraie.

Sursa foto: ziarultimpul.ro