Fuziunea dintre RADET și ELCEN, blocată în urma unui ordin al ministrului Energiei

Ședința în care trebuia să se decidă transformarea RADET în societate pe acțiuni și preluarea ELCEN de către noua entitate a fost amânată pe termen nedeterminat, în urma unui ordin al ministrului Energiei, scrie România Liberă.

Fuziunea dintre Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București și producătorul de agent termic Electrocentrale București (ELCEN) rămâne în aer, în urma unui ordin al ministrului Energiei, Anton Anton, din data de 09.01.2019.

Adunarea în care trebuia să se voteze acordul pentru fuziunea dintre cele două instituții și transformarea RADET în societate comercială pe acțiuni, din 14.01.2019, a fost amânată, fără a se anunța încă un termen de reluare. Legal, conform și mențiunilor din Ordinul Ministrului Energiei 001/09.01.2019, o nouă ședință ar trebui organizată în maximum 31 de zile. Este vorba de un blocaj instituțional între Ministerul Energiei, în subordinea căruia se află ELCEN, Primăria Municipiului București și Consiliul General al Capitalei, ce dețin RADET.

Ședința amânată avea ca puncte: „transformarea RADET în societate pe acțiuni”, „atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii și serviciului de alimentare cu energie termică, activităților de transport, furnizare și distribuție”, „absorbția ELCEN de către RADET prin fuziune”, „acoperirea de către RADET a datoriilor debitorului înscrise în tabelul definitiv de creanțe – creanța deținută de ELCEN fiind de 3.707.754.493,71 lei” și „închiderea procedurii de reorganizare judiciară în maximum șase luni de la finalizarea procedurii de fuziune prin absorbție”.

“În forma prezentată, Planul de reorganizare nu a fost aprobat de Adunarea Creditorilor din motive legate de inconsistența conținutului, raportat la prevederile art. 133 din  Legea nr. 85/2014, în special cel cu privire la prezentarea surselor financiare de susținere a realizării planului. De altfel, Ministerul Energiei a transmis administratorului judiciar și administratorului special, sub nr. 100713/AA/22.02.2018, observațiile sale asupra Planului de reorganizare a RADET privind o serie de inadvertențe și prevederi nesustenabile, concluzionând asupra necesității de identificare a unei alte soluții acceptabile de reorganizare”, se menționează în ordinul ministrului Energiei. Ministerul de resort este nemulțumit că “planul de reorganizare al RADET supus aprobării Adunării Creditorilor din data de 14.01.2019 este cel depus în data de 02.02.2018, fără alte modificări de formă sau de fond”. De asemenea, ministrul Energiei amintește că nu s-a reușit, până la această dată, preluarea RADET de către Compania Municipală Energetica (din subordinea Primăriei Capitalei).

ELCEN are ca administrator judiciar Sierra Quadrant Filiala București SPRL, sucursala unei SPRL din Brăila, recunoscută în mass-media ca apropiată a fostului premier Mihai Tudose, în timp ce situația RADET este gestionată de Rominsolv SPRL.

Starea de incertitudine legată de producătorul și distribuitorul de energie termică pentru Capitală se amplifică, angajații RADET și ELCEN amenințând cu grevă.Administratorul judiciar al RADET și Regia de termoficare vor solicita ministrului Energiei abrogarea Ordinului nr. 001/09.01.2019, ne-au precizat surse din administrația locală. Reprezentanții RADET consideră că prevederile ordinului obligă instituția la ilegalități. De asemenea, Ministerul Energiei cere un “ajutor de stat” de la Primăria Capitalei pentru RADET, ceea ce ar bloca reorganizarea Regiei.   

Sursa text: Romania Libera