Gabriel Liiceanu: Se fac mitinguri pentru cianura din Rosia Montana, dar timp de 23 de ani n-a manifestat nimeni pentru cianura din mintile noastre

Gabriel Liiceanu considera ca regimul comunist a anihilat bunatatea din oameni, in schimbul urii, iar societatea nu si-a rezolvat nici pana acum problemele cu trecutul. Totodata, Liiceanu a facut o paralela intre cianurile de la Rosia Montana si otrava comunismului, pentru care nu a protestat nimeni.

“Se fac mitinguri, manifestatii pentru cianura din Rosia Montana, dar timp de 23 de ani n-a manifestat nimeni pentru cianura din mintile noastre, din suflete, cianura asta ne-a otravit la radacina. Oamenii care ne-au otravit s-au risipit ca un gaz subtil in toti porii societatii si sunt printre noi, ocupa locuri in cele mai inalte functii ale statului. Ce am trait eu citind dosarul din 2006, am avut senzatia unui viol. Din 2006 nu am mai trait normal cu ideea ca am suportat un viol. (…) Ori un viol nu e un lucru vizibil, doar victima il simte, oamenii spun ce-a patit, i-a rupt cineva un picior? Un viol nu se vede si atunci lumea e dispusa sa treaca peste lucruile care se petrec in obscuritate, in nestiut”, a spus scriitorul, la TVR.

Despre cel care l-a turnat la Securitate spune ca si-a pierdut calitatea de om de a regreta ce a facut si ca acum e pensionar: “mi-a spus ca-i ajunge pensia, ca a are o pensie buna si ca impreuna cu sotia lui o duc bine”.

“Noi nu am reglat lucrurile cu trecutul. Am scris cartea (Dragul meu turnator, n.r.) pentru ca societatea nu a facut in 1990 ceea ce ar fi trebuit sa faca. Societatea ar fi trebuit sa-si regleze raportul cu cei care ne-au otravit la nivelul unei natii intregi. Atunci nu mai era nevoie de intelectuali care sa spuna lucurile intr-o carte, daca justitia isi facea treaba. (…) Lucrurile astea nu se mai petrec nicaieri in Europa”, a spus Liiceanu.

“Natura umana necultivata este ceva foarte dur, e o specie agresiva. Ea a fost imblanzita, domesticita si cultivata de-a lungul secolelor. Impactul cel mai mare l-a avut religia crestina. S-au introdus comandamente morale. raul izbucneste de cate ori stratul asta subtire al civilizatiei este rupt. Ori comunismul a fost o societate care a pus in locul ideii de seaman, de frate al tau, de om care e pe masura fiintei tale, tu poti sa fii el, el poate fii tu, in locul lui au pus un dusman. Ura a dirijat societatea noastra vreme de 45 de ani. Educatia e singurul remediu”, a mai spus Liiceanu, la postul public de televiziune. 

Foto: roportal.ro