GABRIEL MUTU, candidatul PSD la Primaria Sector 6, tranzactii cu offshore-uri din Panama si Seychelles

Senatorul GABRIEL MUTU a realizat tranzactii cu firme de tip casuta postala de pe continentul american si african. Acesta spune ca nu stie de la cine a incasat bani si pe cine a platit prin conturile din state paradis fiscal, informeaza Cetateanul.

Candidatul PSD pentru PRIMARIA SECTOR 6, senatorul GABRIEL MUTU (nascut in 1969), a facut cel putin trei tranzactii pe pe un cont secret din Panama si un transfer in Seychelles. Ambele state sunt considerate paradisuri fiscale pentru ca proprietarii banilor sunt anonimi, iar provenienta averilor nu trebuie declarata. In trei dintre aceste tranzactii, parlamentarul a vandut actiuni de la firme unde era actionar, iar intr-o alta situatie a luat de la un offshore participatii de la un srl din Romania.

GABRIEL MUTU, angajatul unei casute postale

Senatorul PSD, deja cercetat intr-un dosar DIICOT privind evaziune fiscala, a intrat in lumea afacerilor in anii ’90, ca administrator la firmele controlate de Alexandu Bittner, celebrul om de afaceri apropiat al lui Adrian Nastase.

Una dintre societatile unde GABRIEL MUTU era administrator, inainte sa ajunga senator in 2008, atunci fiind ales la primul mandat, se numea Romconsulting Investment & Development. Actionarul majoritar la aceasta din urma firma, unde actualul candidat de la Sectorul 6 era angajat ca administrator, era offshore-ul Darval Investment SA Panama.

CITESTE SI: CODUL DE INTEGRITATE, UITAT DE PSD! OLGUTA VASILESCU SI GABRIEL MUTU RAMAN CANDIDATI LA ALEGERILE LOCALE, DESI AMBII SUNT URMARITI PENAL

Cele patru tranzactii cu offshore-uri

Printre legaturile dintre societatea de tip casuta postala si senatorul PSD a fost si una directa, de cedare si primire de actiuni ale unor srl-uri autohtone.

PRIMA TRANZACTIE. In anul 2008, GABRIEL MUTU achizitioneaza 30% din actiunile firmei Grand Apartements Grup de la Darval Investment SA Panama. Mandatarul acestei firme este Raluca Petcu, o cunoscuta a senatorului si a lui Bogdan Catalin Iordachescu. Acesta din urma este un important investitor imobiliar, dar si unul dintre actionarii caselor de amanet Tezaur. Iordachescu are ca partener in cadrul afacerii cu amanet pe acelasi offshore din Panama, Darval Investment SA. In cadrul afacerii, GABRIEL MUTU mai ia 10% din actiunile Grand Apartements Grup de la aceeasi Raluca Petcu si Cristian Octavian Paicu.

Firma nu prea a avut activitate, avand un singur angajat, iar din raportarile la Ministerul de Finante reiese ca anual, intre 2010 si 2012, au circulat bunuri sau sume de bani cu o valoare de un milion de lei. Firma a reusit sa acumuleze, inainte de a fi inchisa, in 2012, datorii de peste 1,4 milioane de lei.

A DOUA TRANZACTIE. Iordachescu si GABRIEL MUTU sunt la randul lor doi apropiati si parteneri de afaceri. Cei doi au fost asociati la International Building Construct pana in anul 2008, cand actualul candidat de la Sectorul 6 a iesit din actionariat. El a pasat cele 0,7% din actiuni catre aceeasi companie de tip casuta postala din Caraibe.

A TREIA TRANZACTIE. La inceputul lui 2009, luna ianuarie, GABRIEL MUTU mai face o tranzactie cu contul din Panama. Senatorul isi vinde actiunile de la Romconsulting Properties, unde era partener cu acelasi Iordachescu, tot catre Darval Investment SA.

A PATRA TRANZACTIE. GABRIEL MUTU nu s-a marginit sa faca afaceri cu offshore-uri de pe continentul american, asa ca a vandut niste actiuni si la o companie casuta postala din Insulele Seychelles, din apropierea coastelor continentului african. La mijlocul lui 2009, parlamentarul cedeaza 99,375% din actiunile de la Leader Rezidential Concept catre Vantec Business Ltd. din Seychelles. Mandatarul acestui offshore este Petre Marinescu (nascut in 1974). Aici mai trebuie amintit ca cel de-al doilea asociat al Leader Rezidential Concept este Claudia Mutu, sotia parlamentarului.

Nu stie nimic

Jurnalistii de la Cetateanul nu au reusit sa-l contacteze, in acest weekend, pe GABRIEL MUTU pentru a ne preciza punctul sau de vedere, insa in urma cu cinci ani senatorul a declarat pentru Reporting Project, in cadrul unui material ce viza reteaua condusa de Lazlo Kiss, cel care inregistra offshore-uri pentru afaceristi din Romania, ca nu a avut prea multe relatii cu aceste companii din state paradis fiscal. “Eu am cesionat si gata, nu m-a interesat a cui e firma offshore si nici cine a infiintat-o. In afaceri, asta nu se intreaba niciodata! Intr-adevar, Mainescu o reprezenta, dar nu stiu sa va spun mai multe.”, a fost replica sa despre afacerile cu firma din Seychelles.

Cat despre offshore-ul din Panama acesta s-a marginat sa spuna doar: “Vorbiti despre firmele mele mai vechi din care am iesit. Nu mai stiu care e situatia.”

Mandatarii se intalnesc la domiciliul lui GABRIEL MUTU

Chiar daca senatorul GABRIEL MUTU sustine ca nu stie cine se afla in spatele celor doua casute postale, reprezentantii celor doua offshore-uri implicate in tranzactii cu GABRIEL MUTU, Raluca Petcu (Darval Investment SA Panama) si Petre Marinescu (Vantec Business Ltd Seychelles) sunt la randul lor doi parteneri cu o afacerea chiar in domiciliul candodatului de la Sectorul 6.

Cei doi, Petcu si Marinescu, sunt asociati in cadrul srl-ului din Bucuresti, Pro Imob Serv. Sediul acestei societati a fost apartamentul cu nr. 20 dintr-un bloc de pe strada Elena Vacarescu din Capitala. In acelasi apartament isi are domiciliul trecut si GABRIEL MUTU.

Sursa text: Cetateanul