GABRIEL OPREA: Autovehiculele de transport persoane trebuie verificate daca sunt folosite in scop electoral

Vicepremierul GABRIEL OPREA le-a cerut, sambata, sefilor structurilor din MAI, sa verifice daca AUTOVEHICULELE de transport persoane sunt folosite in SCOP PERSOANE, la ALEGERILE care au loc duminica. Ministrul Afacerilor Interne a spus, in videoconferinta cu prefectii si sefii structurilor centrale si teritoriale ale MAI, ca LEGISLATIA ELECTORALA, dar si noul Cod penal reglementeaza foarte clar contraventiile si faptele penale care privesc PROCESUL ELECTORAL, informeaza Mediafax.

“Vreau sa cred ca nimeni nu este dispus sa incalce aceste prevederi, riscand astfel inchisoarea. Si ma refer aici la oferirea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul votarii unui anumit candidat, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, introducerea in urna a mai multor buletine de vot sau utilizarea unui act de identitate fals ori a unui buletin de vot fals”, a precizat GABRIEL OPREA.

Citeste si: Persoanele ARESTATE PREVENTIV si cele aflate in AREST la DOMICILIU pot solicita sa VOTEZE 

Ministrul Afacerilor Interne le-a cerut sefilor structurilor operative ale MAI sa nu tolereze nicio abatere de la lege. GABRIEL OPREA a precizat ca au fost deja dispuse masuri la nivelul Politiei Romane care privesc descurajarea turismului electoral, a votului multiplu sau prevenirea aparitiei unor stari conflictuale.

“Au fost constituite echipe operative de politie si rezerve de interventie (jandarmi si politisti de la structurile de interventie rapida) care, la nevoie, pot fi deplasate in zonele unde exista riscul producerii unor acte de tulburare a ordinii publice”, a adaugat Oprea.

Vicepremierul a mentionat ca, incepand de vineri, Politia Romana verifica transportul public de persoane, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, legalitatea transportului si verificarea starii tehnice a autovehiculelor.

Citeste si: PREFECTUL de ILFOV: Procesul electoral se pare ca va fi deturnat de la calea legala 

“Verificati si daca AUTOVEHICULELE respective nu cumva sunt folosite in SCOP ELECTORAL”, i-a atentionat ministrul GABRIEL OPREA pe sefii din Politie. Vicepremierul a mai spus ca peste 50.000 de politisti, jandarmi, pompieri si politisti de frontiera vor fi mobilizati in intreaga tara pentru asigurarea ordinii si linistii publice in ziua VOTULUI, dintre care peste 30.000 vor asigura paza SECTIILOR de VOTARE.

GABRIEL OPREA a precizat ca de vineri au fost activate Comandamentele operationale judetene, care vor functiona sub coordonarea inspectorilor sefi ai Inspectoratelor Judetene de Politie, pana marti, 27 mai.

Duminica au loc, pe langa ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, ALEGERI PARLAMENTARE PARTIALE in Bucuresti si in sase judete – Galati, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare si Timis -, precum si ALEGERI LOCALE PARTIALE in 17 localitati pentru alegerea unor primari, in sapte localitati pentru alegerea consilierilor locali, iar in judetul Arges pentru alegerea presedintelui Consiliul Judetean.

Sursa foto: adevarul.ro