GABRIEL OPREA: I-am cerut lui RAED ARAFAT sa VERIFICE modul de actiune in cazul FEMEII care s-a ARUNCAT de pe BLOC

Vicepremierul GABRIEL OPREA, ministru al Afacerilor Interne, a declarat sambata ca i-a cerut secretarului de stat RAED ARAFAT sa verifice modul in care s-a actionat de catre autoritatile abilitate in cazul FEMEII care s-a sinucis vineri in Capitala, dupa ce a stat peste 30 de ore pe o cladire.

UPDATE 19.38: O comisie va analiza masurile luate in cazul femeii care s-a aruncat, vineri seara, de pe un bloc din centrul Capitalei, unde a stat mai bine de 30 de ore amenintand cu sinuciderea, in timp ce negociatorii Politiei si pompierii au incercat sa o salveze, a declarat secretarul de stat in MAI RAED ARAFAT. Comisia mixta a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si a Politiei Romane va analiza modul in care au fost urmate procedurile in cadrul operatiunii de salvare si se vor lua masuri daca se constata ca nu s-au respectat toti pasii, a explicat RAED ARAFAT.

El a precizat ca la fata locului au fost multi oameni cu experienta si totusi nu au putut sa previna sinuciderea.

Astfel, desi in Bucuresti nu mai exista o platforma speciala pentru prinderea victimei in astfel de situatii, a fost adusa una din Arges, cu o ora si jumatate inainte ca femeia sa se arunce. Platformele de acest fel, ca niste perne, se inalta cu 25 de metri si pot suporta pana la 100 de kilograme, a precizat RAED ARAFAT.

Insa de fiecare data cand pompierii incercau sa faca vreo manevra pentru a pregati platforma, femeia devenea agitata si se vedeau nevoiti sa renunte, a mai spus RAED ARAFAT. El a mai precizat ca aceste perne speciale trebuie umflate chiar la locul unde urmeaza a fi folosite.

RAED ARAFAT a mai mentionat ca la Bucuresti a existat o astfel de platforma din 1980, care a fost casata dupa 1990. Pe de alta parte, platforma de salvare a fost adusa la timp, din Arges, dar nu a putut fi folosita.

In restul tarii, cele mai vechi platforme sunt din 1977, si numai doua au fost achizitionate dupa 1990, acestea aflandu-se la Iasi si Craiova.

“I-am dat sarcina si chiar verifica modul cum s-a actionat in acel caz, unde a fost si presa, au fost toate autoritatile. Este complicat in momentul cand cineva doreste sa isi ia viata (…) Domnul doctor Arafat are o echipa care cerceteaza in momentul de fata si sunt convins ca in scurt timp se vor da rezultatele acestui control, se va da publicitatii”, a afirmat GABRIEL OPREA, intrebat daca s-au respectat procedurile pentru aceste cazuri.

Ministrul Afacerilor Interne a adaugat ca Romania are proceduri standard europene in aceasta privinta, iar din statistici rezulta ca cele mai multe astfel de cazuri, de negociere cu persoane care ameninta sa isi ia viata, procedurile derulate au rezultat pozitiv.

Citeste si: FEMEIA din CAPITALA care a stat 35 de ORE pe BLOC s-a ARUNCAT IN GOL. EXPLICATII de la ISU Bucuresti. UPDATE

“Este complicat sa previi cand cineva vrea sa isi ia viata din diferite motive. Cel mai important lucru si cel mai usor, trebuie sa investim acolo unde oamenii trebuie aparati. Ma refer la catastrofe, la calamitati, unde fara voia lor, din pacate cutremure sau alte calamitati, trebuie sa asiguram toata logistica, sa putem sa prevenim acolo unde li se pune viata in pericol oamenilor”, a mai spus GABRIEL OPREA.

O FEMEIE s-a ARUNCAT vineri de pe o cladire de pe strada George Enescu nr. 7 din Sectorul 1, dupa ce a amenintat, timp de 35 de ore, ca se va sinucide. Cazatura i-a fost fatala.

Politia Capitalei a confirmat decesul, dar nu a putut preciza daca FEMEIA a alunecat sau s-a ARUNCAT.

Citeste si: SOCANT. Un iesean s-a spanzurat in propria casa dupa ce si-a anuntat sinuciderea pe Facebook

FEMEIA nu a vrut sa discute nici cu sotul ei, cu prieteni sau alti cunoscuti. La fata locului fusesera trimise o ambulanta si un echipaj de pompieri.

Secretarul de stat RAED ARAFAT a relatat vineri seara, la Realitatea TV, ca femeia respectiva a primit apa si mancare, iar la fata locului au fost doi negociatori specializati si s-a adus si o perna speciala pentru astfel de situatii, insa nu a fost umflata pentru ca femeia a inceput sa se agite cand a vazut-o si exista riscul ca aceasta sa sara tocmai din acest motiv. El a mai precizat ca se va analiza de catre comisia ISU care verifica desfasurarea acestui caz de ce perna respectiva a fost adusa abia dupa 30 de ore de cand femeia s-a urcat pe acoperisul cladirii.