GABRIEL OPREA: La Consiliul JAI patru tari s-au opus COTELOR OBLIGATORII de REFUGIATI

Vicepremierul GABRIEL OPREA a explicat, marti, ca discutiile pe tema IMIGRANTILOR din Europa vor fi abordate si in sedinta Consiliului JAI din 8 octombrie si a subliniat ca la intalnirea pe aceasta tema de luni a sustinut pozitia ROMANIEI de a nu accepta COTE OBLIGATORII.

“La Consiliul JAI s-a votat in unanimitate RELOCAREA celor 40.000 de IMGRANTI, stabiliti din aprilie. ROMANIA s-a angajat la 1.758. Apoi, lucrurile s-au mai complicat. Am fost de acord cu aproape toate punctele, mai putin cu mandatul pe care l-am avut, acela ca ROMANIA nu este de acord cu COTELE OBLIGATORII pentru cei 120.000 de IMIGRANTI. Au fost patru tari care au sustinut acest punct de vedere: Slovacia, Cehia, Romania si Letonia”, a aratat GABRIEL OPREA, prezent la sedinta Coalitiei de guvernare de la Palatul Parlamentului.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: CONSIDER CA EUROPA SE AFLA IN FATA UNEI CRIZE CARE SE AGRAVEAZA ZILNIC SI CAREIA TREBUIE SA-I RASPUNDEM URGENT

El a adaugat ca la Consiliului JAI de luni nu a fost un consens iar discutiile vor fi reluate.

“Am explicat solidaritatea Romaniei cu Uniunea Europeana. La Frontex suntem locul doi ca numar de experti, faptul ca vrem sa marim contributia la Frontex, la Europol sau alte agentii Europene. Cei peste 2.000 de km pe granita sunt aparati foarte bine”, a punctat vicepremierul pentru securitate nationala.

GABRIEL OPREA a mai aratat ca l-a informat despre discutiile de la Bruxelles atat pe seful statului, KLAUS IOHANNIS, cat si pe premierul VICTOR PONTA.

CITESTE SI: IOHANNIS: SPATIUL SCHENGEN ESTE NEFUNCTIONAL IN ACEST MOMENT. VOM DISCUTA IN CADRUL CSAT

“Nu s-a discutat despre aderarea Romaniei la Schengen. Am transmis ca, prin tot ceea ce face la granita, Romania actioneaza ca un membru de facto al Schengen”, a mai spus GABRIEL OPREA, mentionand ca toate chestiunile legate de imigranti vor fi discutate in sedinta CSAT de joi.

Sursa foto: realitatea