GABRIEL OPREA: MAI are pregatite FORTE DE INTERVENTIE in judetele cu risc de INUNDATII

Viceprim-ministrul GABRIEL OPREA, ministru al Afacerilor Interne, a declarat vineri ca in judetele vizate de cod portocaliu si galben de inundatii au fost afectate in ultimele zile sase localitati din patru judete, fara insa a se inregistra locuinte avariate sau persoane izolate.

Oprea a precizat ca MAI are mobilizati in continuare 2.400 de pompieri in judetele cu risc de INUNDATII si, de asemenea, o rezerva de 2.800 de forte, compusa din pompieri, politisti, jandarmi si politisti.

“In cursul noptii si in aceasta dimineata am avut mobilizate echipaje ale ISU din toate judetele care s-au aflat sub cod portocaliu de inundatii, in Timis, Caras-Severin, Gorj, Valcea si in Hunedoara si Mehedinti”, a precizat ministrul.

Citeste si: UPDATE. COD GALBEN de vreme rea: vezi unde va NINGE!

El a mentionat ca o situatie particulara s-a inregistrat pe raul Barzava, sectorul Gataia-Denta din judetul Timis, aflat pana la ora 16.00 sub cod rosu de inundatii.

“Chiar daca acest sector este unul indiguit, asa cum am procedat si in luna august la inundatiile din zona, am dispus in aceasta dimineata ca mai multe echipaje de pompieri sa intervina la fata locului. Au fost pregatiti peste 400 de saci de nisip si se actioneaza cu doua utilaje grele pentru a inalta nivelul digului”, a aratat Gabriel Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a adaugat ca in judetele unde mai sunt atentionari de cod portocaliu si cod galben au fost activate inca de joi grupele operative ale Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta.

“La nivelul acestor unitati au fost constituite detasamente formate din 20-30 de pompieri pregatiti sa execute misiuni rapide de interventie in zonele unde ar putea aparea situatii de risc”, a spus Oprea, citat de Agerpres.

El a aratat ca un prim bilant ca primele efecte ale INUNDATIILOR s-au manifestat “in sase localitati din patru judete” si a punctat faptul ca “nu exista locuinte avariate, inundate sau persoane izolate”.

Citeste si: ANM: Vin zile cu temperaturi SCAZUTE si vant PUTERNIC

“Am actionat in cursul noptii in orasul Topoloveni, din judetul Arges, in Bocsa, din Caras-Severin si in Baia de Arama, din judetul Mehedinti. Au fost inundate opt gradini si anexe gospodaresti, dar se intervine cu echipajele de pompieri pentru degajarea apei. La aceasta ora sunt afectate localitatile Denta si Gataia, din judetul Timis, Baia de Arama, din judetul Mehedinti, iar in comuna Brosteni, tot din judetul Mehedinti, sunt inundate 228 de hectare de teren agricol. Nu au fost afectate obiective socio-economice”, a declarat Oprea.

Potrivit acestuia, fortele MAI sunt in continuare mobilizate in toate judetele unde pot aparea INUNDATII.

“Avem peste 2.400 de pompieri gata de interventie si am constituit o rezerva de 2.800 de forte, pompieri, politisti, jandarmi, politisti de frontiera. Prefectii din zona Moldovei, unde sunt prognozate precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, trebuie sa se asigure ca administratorii drumurilor au capacitatea de a interveni pentru curatarea acestora”, a subliniat Oprea.

Ministrul i-a adus la cunostinta premierului ca le-a solicitat prefectilor ca pana la inceputul saptamanii viitoare sa prezinte situatia din fiecare judet in ceea ce priveste pregatirea pentru iarna.

“Ma refer aici la stocurile de materiale antiderapante, utilajele pe care administratorii de drum le au la dispozitie si stocurile de carburanti”, a precizat Oprea.

La randul sau, secretarul de stat in MAI RAED ARAFAT le-a solicitat prefectilor din judetele unde sunt anuntate scaderi majore de temperatura sa se asigure ca procedurile avute in vedere pentru prevenirea si interventia in cazurile de hipotermie sunt activate.

“Fata de ce a zis domnul Sandu, daca sunt zone in care se anunta o scadere majora de temperatura, la—10 grade, rugamintea este sa activati procedurile cu care lumea este obisnuita, dar trebuie activate in sensul in care (exista — n.r) riscul de hipotermie. Persoanele fara adapost trebuie protejate, sa nu ne trezim ca avem oameni care mor in strada din cauza hipotermiei, cat este temperatura atat de scazuta. Este o perioada neobisnuita pentru astfel de temperaturi”, a declarat RAED ARAFAT.