GABRIEL OPREA: MAI va trimite la JAI un apel pentru acceptarea ROMANIEI in SCHENGEN

Consiliul Consultativ al MAI, care s-a reunit marti, a decis sa transmita Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) un apel pentru intrarea ROMANIEI in spatiul SCHENGEN, precum si cate o scrisoare in acest sens ministrilor de Interne din statele membre ale UE, a anuntat vicepremierul GABRIEL OPREA.

GABRIEL OPREA  a prezidat prima intalnire a Consiliului Consultativ al MAI din care fac parte fosti ministri de Interne de dupa 1990, prilej cu care a subliniat ca actualul context de securitate regionala impune adaptari rapide si eficiente privind rolul si prioritatile ministerului pentru asigurarea unui nivel ridicat de siguranta si securitate pentru cetatenii romani.

CITESTE SI: OPREA: Peste 36.000 DE POLITISTI, JANDARMI, VAMESI si POMPIERI vor fi in teren de 1 MAI 

“Astazi am avut o intalnire informala cu mai multi fosti ministri de Interne, oameni care dupa 1990 au detinut aceasta importanta demnitate a statului roman. Este o premiera pentru MAI si dorim sa permanentizam acest tip de reuniune in formatul unui consiliu consultativ al ministrilor de Interne ca for de dezbatere si dialog informal intre ministri de Interne”, a explicat vicepremierul.

In opinia sa, experienta institutionala si profesionala a unui ministru de Interne este una considerabila si poate reprezenta o contributie semnificativa pentru MAI. “Cred ca acest tip de reuniune tine de normalitatea unor relatii pe care trebuie sa le avem cand ne referim la siguranta nationala si la securitatea Romaniei”, a punctat GABRIEL OPREA. El a adaugat ca fiecare etapa parcursa in ultimii 25 de ani a generat transformari care au marcat profund sistemul de ordine publica, iar la aceasta evolutie institutionala au contribuit toti cei care au detinut portofoliul Internelor.

“Astazi suntem intr-o etapa de consolidare institutionala in care MAI este parte a unui mecanism intern mai larg, care cuprinde toate institutiile statului din domeniul securitatii nationale, iar aceasta coeziune institutionala inseamna cooperare in plan operativ, drepturi asemanatoare pentru angajati si, nu in ultimul rand, resurse logistice pe masura sa sustina misiunile fiecarei institutii din sistemul de aparare, ordine publica”, a declarat vicepremierul GABRIEL OPREA.

 CITESTE SI: PONTA, dupa intalnirea cu JUNKER si SCHULZ: Mai ramane sa CONVINGEM una sau doua tari cu privire la intrarea in Schengen 

El a precizat ca a discutat cu fostii ministri de Interne despre aceste teme, fiind convins ca pentru fiecare dintre acestia securitatea nationala, in general, si proiectele MAI sunt elemente pentru care trebuie sa existe consens, indiferent de obiectivele politice individuale. “Multi dintre cei care au detinut aceasta demnitate sunt in prezent actori importanti ai scenei politice sau sociale. Din aceasta perspectiva, ei pot sustine demersurile ministerului nostru destinate imbunatatirii situatiei angajatilor sau a resurselor logistice ale acestora, cum sunt cele privind salarizarea politistilor, pensiile militare de stat, imbunatatirea dotarilor si a mijloacelor de interventie”, a spus GABRIEL OPREA.

La Consiliul Consultativ al MAI au participat Radu Stroe, Mircea Dusa, Ioan Rus, Gabriel Berca, Vasile Blaga, Liviu Dragnea, Marian Saniuta, Constantin Dudu Ionescu, Gavril Dejeu si Doru Ioan Taracila.

Sursa foto: jurnalul.ro