GABRIEL OPREA: Numarul interventiilor in SITUATII de URGENTA s-a dublat in ultimii 5 ani

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a precizat sambata, la ceremonia organizata in Bucuresti cu ocazia Zilei Pompierilor, ca numarul interventiilor in situatii de urgenta s-a dublat in ultimii cinci ani, de la 147.000 in 2009 la peste 300.000 anul trecut.

Interventiile au constat in stingerea incendiilor, acordarea de asistenta medicala de urgenta, actiuni de protectie a populatiei sau misiuni pentru salvarea persoanelor aflate in situatii critice, peste 3.900 de vieti fiind salvate numai in acest an, a mai spus Oprea.

CITESTE SI: ZIUA POMPIERILOR ROMANI este sarbatorita sambata

La ceremonia desfasurata pe platoul de la Monumentul Eroilor Pompieri, premierul Victor Ponta a inmanat distinctia “Pompierul de onoare al anului” plutonierului Valerian Dumitru Taban, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene” al judetului Bacau, pentru participarea la interventiile complexe de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta desfasurate pe parcursul acestui an.

De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea a oferit distinctia “Salvatorul de onoare al anului” plutonierului major Dorel Ciprian Gusila, de la Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Nicolae Iorga” Botosani, pentru profesionalismul si prezenta de spirit dovedite in actiunea de salvare a doua persoane cazute intr-un put, la o adancime de peste 16 metri.

Tot cu ocazia Zilei Pompierilor, prin ordin al ministrului Oprea, 275 de pompieri militari – 76 de ofiteri si 199 maistri militari si subofiteri – au fost avansati in grad, inainte de termen, pentru merite deosebite in activitatea desfasurata.

In discursul sau la ceremonia desfasurata in Capitala, vicepremierul Gabriela Oprea a mai spus ca, pentru a mentine acelasi nivel de performanta la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), este nevoie de resurse, logistica adecvata si o excelenta coordonare impreuna cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. In acest context, Oprea a mentionat ca, in plan operational, primii pasi au fost facuti in acest an, prin infiintarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, iar in plan logistic pentru exercitiul financiar 2014-2020 este prevazuta suma de peste 150 milioane de euro, din fonduri europene, destinate inspectoratelor pentru situatii de urgenta.

CITESTE SI: PROTEST la ceremonia de ZIUA POMPIERILOR: Fost angajat al IGSU s-a intins pe jos in fata oficialilor 

La acelasi eveniment, Ponta si Oprea au primit in dar de la oficialii IGSU cate o casca si un topor de pompier personalizate, simboluri ale acestui serviciu de interventie.

Ziua Pompierilor din Romania este sarbatorita in fiecare an la 13 septembrie, data la care, in 1848, a avut loc batalia de la Dealul Spirii.

Sursa foto: adevarul.ro