GABRIEL OPREA: Peste 14.800 de angajati ai MAI au fost MOBILIZATI in urma AVERTIZARILOR METEO

Peste 14.800 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt MOBILIZATI la nivel national pentru a interveni in judetele care se vor afla sub COD GALBEN de NINSOARE, a anuntat vineri vicepremierul GABRIEL OPREA.

Citeste si: COMANDAMENT de IARNA la MAI: Posibil COD PORTOCALIU de VISCOL pentru A1 si patru judete

“Incepand din aceasta dimineata am crescut capacitatea operationala in judetele care se vor afla incepand cu ora 16.00 sub avertizare meteo si ma refer la fortele inspectoratelor pentru situatii de urgenta, dar si la Politie si Jandarmerie. La acest moment, pentru asigurarea interventiilor de limitare a efectelor meteo periculoase la nivel national avem mobilizati peste 14.800 de angajati ai MAI”, a declarat GABRIEL OPREA la o videoconferinta cu prefectii si structurile pentru situatii de urgenta avand ca tema masuri in contextul avertizarilor meteorologice de ninsori si viscol.

Potrivit acestuia, componenta de interventie asigurata de inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta consta in peste 3.000 de pompieri, la care se adauga aproximativ 6.800 de politisti, 5.500 de jandarmi si peste 650 de politisti de frontiera.

Ministrul Afacerilor Interne a mentionat ca acestia au la dispozitie peste 3.300 de autospeciale si mijloace tehnice de interventie.

De asemenea, Oprea a informat ca un avion si 14 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie pot efectua misiuni de salvare a persoanelor aflate in dificultate daca si conditiile meteo vor permite utilizarea acestor aparate de zbor. Daca situatia o impune se va apela, conform legii, si la Ministerul Apararii Nationale, a spus vicepremierul.

“Domnilor prefecti, stiu ca pana la aceasta ora ati verificat deja stocurile cu materiale antiderapante, stocurile de carburanti pentru utilajele de deszapezire, precum si gradul de pregatire al firmelor care se ocupa de curatarea drumurilor. Asigurati-va ca administratorii de drumuri si drumarii sunt pregatiti sa intervina, nu vreau sa avem surpriza ca nu sunt la munca in aceste zile. Pe toata perioada avertizarilor meteorologice, dar si dupa ridicarea acestora, pana la inlaturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, trebuie sa cunoasteti in orice moment numarul de utilaje de deszapezire disponibile si amplasarea exacta a acestora pentru a putea asigura o interventie prompta in situatii punctuale”, a declarat GABRIEL OPREA.

Citeste si: CODUL GALBEN de NINSORI si VISCOL intra in vigoare VINERI de la ora 16.00. Zone afectate

El a cerut Politiei Rutiere sa fie prezenta in trafic in aceasta perioada pentru a acorda sprijin conducatorilor auto.

“Daca va fi nevoie, asa cum am procedat de fiecare data, veti aplica masura inchiderii preventive a segmentelor de drum care nu mai prezinta siguranta pentru circulatia publica”, a atras atentia vicepremierul.

Oprea a subliniat necesitatea verificarii daca la nivelul prefecturilor si primariilor este asigurat serviciul de permanenta, iar toate mijloacele de comunicatii sunt in stare de functionare.

“Ca si la precedentele episoade de ninsoare le cer autoritatilor locale, primarilor, sa ia masuri pentru protejarea persoanelor care necesita asistenta medicala permanenta si care trebuie sa se deplaseze zilnic la spitale. In acest sens, impreuna cu medicii din localitati, verificati situatia exacta a acestor persoane si asigurati-va ca au necesarul de medicamente pentru aceste zile”, a solicitat GABRIEL OPREA.

El a mentionat ca in judetul Gorj, pe drumul dintre Novaci si Ranca, se actioneaza pentru deszapezire si pentru imprastiere de material antiderapant, iar din cauza vantului puternic au fost suspendate manevrele in porturile Midia si Mangalia.