GABRIEL OPREA: Situatia din zona Marii Negre si a ROMANIEI ramane INGRIJORATOARE

Premierul interimar GABRIEL OPREA a reconfirmat, in cadrul intalnirii de joi, cu secretarul general al NATO, JENS STOLTENBERG, aprecierea Romaniei fata de eforturile NATO pentru “consolidarea securitatii Aliatilor estici si pentru intarirea dimensiunii de aparare colectiva”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis Agerpres, in cadrul discutiilor, GABRIEL OPREAa reiterat “angajamentul Romaniei privind contributiile de substanta la misiunile si obiectivele Aliantei Nord-Atlantice, apreciind ca o Alianta puternica, unita si dotata cu resursele si vointa politica necesare este indispensabila pentru stabilitatea si securitatea regiunii noastre si a Europei”.

CITESTE SI: JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO, s-a intalnit cu KLAUS IOHANNIS. Declaratiile celor doi oficiali. UPDATE 

Premierul interimar a aratat ca situatia de securitate din vecinatatea Romaniei si din Marea Neagra ramane “ingrijoratoare”, fapt ce reclama “o atentie sporita din partea NATO”. GABRIEL OPREA a subliniat si importanta pe care Romania o acorda relatiei transatlantice si “determinarea guvernului de a spori bugetul apararii pentru a atinge un nivel de 2% din PIB pana in 2017, in sensul deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din septembrie 2014”.

In context, GABRIEL OPREA a accentuat importanta pe care Romania o acorda implementarii deciziilor adoptate de sefii de stat si de guvern anul trecut in Marea Britanie, in special a Planului de actiune al NATO privind cresterea capacitatii operationale.

CITESTE SI: IOHANNIS: ROMANIA ISI PROPUNE SA FIE UN FURNIZOR DE SECURITATE INTR-UN CONTEXT FOARTE COMPLICAT

Totodata, premierul interimar GABRIEL OPREA a subliniat interesul pentru “o abordare ambitioasa” a agendei viitoarei reuniuni Aliate la nivel inalt de la Varsovia, din iulie 2016, in sensul continuarii procesului de adaptare a NATO la evolutiile de securitate cu impact pe termen lung si a prezentat preocuparile Guvernului de consolidare a unui cadru institutional “coerent si operational” pentru  prevenirea si combaterea riscurilor si a provocarilor de securitate neconventionale.

La randul sau, secretarul general al NATO a apreciat “in mod deosebit” contributia Romaniei la misiunile si obiectivele NATO. JENS STOLTENBERG a salutat angajamentul Romaniei in Afganistan, profesionalismul si dedicarea militarilor romani, precum si decizia de sporire a cheltuielilor pentru aparare si de consolidare a capacitatilor operationale.

Sursa foto: realtatea.net