GABRIEL OPREA solicita MODIFICAREA CODULUI PENAL

Ministrul de interne GABRIEL OPREA solicita MODIFICAREA CODULUI PENAL. Dupa ACCIDENTUL in urma caruia un politist a fost lovit de masina unui afacerist turc, MAI vine cu o propunere de MODIFICARE a CODULUI PENAL care ar inaspri pedepsele pentru INFRACTIUNEA de ULTRAJ, informeaza Agerpres.

“Evenimentele inregistrate in ultimul timp, cat si analizele pe care le-am facut cu structurile de specialitate ale MAI, ma determina sa am aceasta initiativa. Sustin cu tarie, ca cei care reprezinta autoritatea statului trebuie sa fie respectati si mai bine protejati de lege”, a afirmat viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, GABRIEL OPREA.

CITESTE SI: Spitalul FLOREASCA: Starea politistului accidentat de un om de afaceri turc este in continuare DEOSEBIT DE GRAVA 

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, GABRIEL OPREA, propune sanctiuni mai mari pentru FAPTELE de ULTRAJ comise asupra politistilor.

Intr-un comunicat al MAI remis sursei citate se arata ca la initiativa vicepremierului GABRIEL OPREA, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un proiect de MODIFICARE a doua articole din CODUL PENAL, respectiv, Articolul 257 – ULTRAJUL si Articolul 279 – ULTRAJUL JUDICIAR, in sensul MAJORARII PEDEPSELOR pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja actiunile violente indreptate impotriva reprezentantilor autoritatii statului.

Conform initiativei legislative, faptele, asa cum sunt ele prevazute in CODUL PENAL, comise asupra unui politist, jandarm, procuror sau judecator, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii urmeaza a se sanctiona cu pedeapsa prevazuta pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu doua treimi.

Totodata, PROIECTUL de MODIFICARE include MAJORAREA PEDEPSELOR pentru faptele de ULTRAJ care au ca victime celelalte categorii de functionari publici care indeplinesc functii ce implica exercitiul autoritatii de stat. Aceasta decizie are ca scop inasprirea pedepselor pentru acest tip de fapte si implicit intarirea autoritatii celor care reprezinta statul roman si ale caror atributii de serviciu sunt exercitate in domeniul prevenirii faptelor antisociale si aplicarii legii.

CITESTE SI: UNPR asteapta demisia lui PONTA: Cu un premier URMARIT PENAL, imaginea ROMANIEI este trista 

Protectia prin legea penala asigurata angajatilor MAI si celorlalti functionari investiti cu autoritatea statului reprezinta o garantie a exercitarii atributiilor ce le revin acestora si nicidecum un privilegiu. Proiectul de act normativ a fost inaintat Ministerului Justitiei (MJ), avand in vedere competentele acestuia de reglementare a cadrului normativ si institutional al sistemului judiciar si al infaptuirii justitiei ca serviciu public.

Conform analizelor realizate la nivelul Politiei Romane, in anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ULTRAJ, iar in primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.

Sursa foto: realitatea