GABRIEL RESOURCES cere presedintelui si premierului o SOLUTIE AMIABILA privind ROSIA MONTANA

GABRIEL RESOURCES vrea o solutie amiabila privind ROSIA MONTANA si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cere autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului.

“Compania a trimis o notificare oficiala catre Presedintele si Prim-Ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate, prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare. Pentru evitarea oricaror indoieli, Gabriel doreste gasirea unei solutii amiabile in acest diferend care sa duca la dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate”, se arata intr-un comunicat al companiei canadiene GABRIEL RESOURCES.

In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din ROSIA MONTANA. O luna mai tarziu, premierul VICTOR PONTA, afirma ca proiectul ROSIA MONTANA este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.

Citeste si: Mihai Tudose, ministrul propus la Economie, sustine proiectul Rosia Montana

Comunicatul mentioneaza ca GABRIEL RESOURCES nu a initiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers in instantele internationale de arbitraj si ca isi mentine angajamentul “ferm” de a dezvolta proiectul minier de la ROSIA MONTANA.

Presedintele GABRIEL RESOURCES, Jonathan Henry, citat in comunicat, spune ca spera ca va fi gasita o rezolvare amiabila a problemei, fara sa fie nevoie sa apeleze la arbitraj international.

“Speram ca se va putea gasi o rezolvare amiabila fara nevoia de a escalada aceasta disputa intr-un arbitraj. Credem cu tarie ca modul in care ne-am comportat pana acum a demonstrat faptul ca principala dorinta a grupului este de a evita orice dispute prelungite si de a fi partenerul Romaniei in dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasa mondiala, in beneficiul Romaniei si al tuturor partilor implicate. Suntem ferm angajati in dezvoltarea Proiectului si, in general, in lansarea unei industrii miniere moderne in Romania. Suntem in continuare siguri ca prin construirea minei utilizand tehnologii de ultima generatie ii vom convinge pe toti cei care au ingrijorari, atat nefondate cat si valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru intreaga tara. Suntem gata sa cooperam cu Romania, pentru atingerea acestui obiectiv”, afirma Henry.

GABRIEL RESOURCES arata in comunicat ca in ultimii 15 ani a investit sume “semnificative” in dezvoltarea proiectului, iar in prezent nu exista nicio certitudine cu privire la procedurile care sa duca la autorizarea acestuia.

“In caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare pentru un parcurs clar si solid de progres in autorizarea si constructia proiectului, sau daca Romania nu ia masuri concrete pentru a ajunge la o astfel de intelegere amiabila, grupul Gabriel este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international, pentru a obtine compensari integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin incalcari ale tratatelor din catre Romania. De asemenea, grupul Gabriel isi rezerva dreptul de a urma alte cai de remediere disponibile”, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, autoritatile romane au intarziat “persistent” si “nejustificat” procesul de autorizare a proiectului de la ROSIA MONTANA, care acum a devenit victima a conflictelor politice din Romania.

“Compania este in masura sa evidentieze un numar semnificativ de intarzieri persistente in procesul de autorizare, provocate in mod nejustificat de catre autoritatile romane. Nu in ultimul rand, proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de catre autoritatile competente insarcinate cu evaluarea sa; in schimb, a devenit victima conflictelor dintre factiuni politice rivale si a dezinformarii, ceea ce a provocat in mod nejustificat daune suplimentare capacitatii de dezvoltare a proiectului”, potrivit comunicatului.

GABRIEL RESOURCES sustine ca tratamentul aplicat de autoritatile romane nu a fost in conformitate cu tratatele internationale de protectie a investitiilor semnate de Romania.

Citeste si: DIRECTOR STRATFOR: ROSIA MONTANA este simbol NEGATIV pentru investitorii straini

De asemenea, grupul GABRIEL RESOURCES va suferi pierderi substantiale daca proiectul nu va fi autorizat.

“Rosia Montana va fi un model de dezvoltare durabila pentru alte mine care urmeaza sa fie construite in Romania si in Uniunea Europeana. Proiectul minier este puternic sustinut de comunitatea locala, intrucat va contribui la reducerea saraciei locuitorilor din Rosia Montana si imprejurimi. Mai mult, proiectul a fost analizat in detaliu de autoritatile romane competente, precum si de un mare numar de experti internationali iar concluzia a fost ca, asa cum este propus, respecta in totalitate sau chiar depaseste cerintele legislatiei romanesti si europene, precum si cele mai inalte standarde mondiale din industrie”, se mentioneaza in comunicat.

Sursa foto: libertatea.ro