Gabriel Resources anunta ca va cere daune in valoare 4 miliarde de dolari de la statul roman daca Parlamentul nu va vota proiectul Rosia Montana

Compania Gabriel Resources a anuntat ca va da in judecata statul roman, daca Parlamenul Romaniei nu va vota proiectul de la Rosia Montana si a precizat ca va cere daune in valoare 4 miliarde de dolari de la statul roman.

Ionel Blanculescu, consilierul premierului Victor Ponta, considera ca anuntul facut de Gabriel Resources este foarte periculos, deoarece prin acesta se incearca realizarea de presiuni asupra Parlamentului Romaniei, care chiar daca ar fi dorit sa dea un vot pozitiv pe proiectul Rosia Montana, acum nu o va mai face, deoarece ar crea un precedent.

“Era anuntata o astfel de dezvoltare a cazului. Este foarte periculos, pentru ca prin acest anunt se incearca realizarea unei presiuni asupra Parlamentului Romaniei. Chiar daca ar fi vrut sa ia o decizie favorabila, la acest moment nu o mai poate face pentru ca ar crea un precedent. Este cea mai importanta problema. A doua la fel de periculoasa est ca aceasta companie a anuntat ca va face reclama impotriva Romaniei, ceea ce inseamna ca Romania va avea probleme in ceea ce priveste investitiile. Probabil vom asista la inchiderea posibilelor investitii deja anuntate”, a spus Blanculescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, va prezenta maine, intr-o conferinta de presa, documentele desecretizate de la Rosia Montana si va da detalii despre licenta de exploatare si obligatiile statului roman.

“Referitor la Rosia Montana, care din 1999 statea prin diverse sertare la Guvernul Romaniei, cred ca o decizie corecta era sa lasam Parlamentul sa aiba o dezbatere si sa ia o decizie. Ne-am facut datoria de a prezenta toate datele, iar Dan Sova va organiza o conferinta de presa cu toate documentele…sa ne explice cum s-a dat licenta de exploatare, care sunt obligatiile statului roman. Desi nu era mare lucru secret, dar uite, nu le-a pus nimeni. Trebuie sa stim care sunt consecintele negative daca nu vom avea acest proiect, insa decizia apartine parlamentului”, a declarat Ponta.

Ministerul Economiei a publicat pe site, miercuri, 20 de documente referitoare la proiectul Rosia Montana, incheiate intre statul roman si RMGC, incepand cu anul 1997. 

Foto: economica.net