Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, RETINUTI de DNA pentru 24 de ore in dosarul Microsoft

Eugen Bejenariu a dat cu subsemnatul la DNA in dosarul privind inchirierea de licente IT pentru scoli

UPDATE 07.00: Procurorii i-au retinut si pe edilul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, dar si pe omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro.

UPDATE ora 22.40: Dorin Cocos a fost retinut, luni noapte, de procurorii DNA in dosarul Microsoft, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Dorin Cocos si Gabriel Sandu au iesit din sediul DNA in jurul orei 22.45, fara insa sa faca vreo declaratie presei. Ei au fost dusi in arestul Politiei Capitalei. Omul de afaceri Dorin Cocos a primit o ordonanta de retinere pentru 24 de ore, iar marti dimineata va fi dus in fata instantei, alaturi de Gabriel Sandu, cu propunere de arestare pentru 30 de zile. In aceasta seara ar putea fi retinuti Nicolae Dumitru, dar si primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a fost retinut, luni seara, pentru 24 de ore, pentru ca a pretins si primit 3 milioane de euro de la Dinu Pescariu si alte 2 milioane de euro de la avocatul Doru Bostina in dosarul Microsoft. Marti dimineata, Gabriel Sandu va fi prezentat cu propunerea de arestare pentru 30 de zile.

CITESTE SI: DORIN COCOS, urmarit PENAL in dosarul Microsoft!

Omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, a fost retinut, luni seara, de procurorii anticoruptie, in dosarul licentelor Microsoft. in acelasi dosar a fost retinut si Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor.

Dorin Cocos urmeaza sa fie prezentat marti la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva, ca si fostul ministru al Comunicatiilor, retinut cu putin timp in urma.

Dorin Cocos a fost adus la DNA pentru a fi audiat in urma cu aproape 14 ore, in timp ce Sandu a fost audiat timp de aproximativ noua ore si jumatate, in dosarul Microsoft.

Pe langa Sandu au mai fost adusi la DNA si sunt in continuare audiati omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, precum si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

In dosarul licentelor Microsoft sunt cercetati noua fosti ministri: Dan Nica, ministru al MCTI in perioada 2000 — iulie 2004 si in prezent membru al Parlamentului European; Adriana Ticau, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004; Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 — septembrie 2010; Daniel Funeriu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 — 2012; Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 — 2005; Mihai Tanasescu, ministru al Finantelor Publice in perioada 2000 — 2004; Serban Mihailescu, ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 — octombrie 2003 si in prezent senator; Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000 — 19 iunie 2003, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 22 decembrie 2008 — 1 octombrie 2009 si in prezent senator; Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada septembrie 2010 — februarie 2012 si in prezent deputat.

Citeste si: DORIN COCOS: N-AM FUGIT DIN TARA. SUNT INTR-O CALATORIE DE AFACERI, MA INTORC SAPTAMANA VIITOARE

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri – senatorii serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

“Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul «Sistem Educational Informatizat» (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte”, a precizat DNA.

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel “si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate”.

Totodata, anchetatorii au indicii ca cei sase fosti ministri au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane, pentru a fi favorizata firma Fujitsu Siemens Computers la incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Saptamana trecuta, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.

Numele lui Dorin Cocos si cel al lui Nicolae Dumitru sunt mentionate in declaratiile unor martori audiati in dosarul Microsoft, prezentate in documente ale procurorilor anticoruptie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru inceperea urmarii penale a celor noua fosti ministri. Un alt martor le-a spus procurorilor despre relatiile dintre fostul sef al Fujitsu Romania, Claudiu Florica, si Dorin Cocos, respectiv Gheorghe Stefan.