GADGETURILE ANULUI 2014: De la iPHONE 6 la GOOGLE GLASS

Fiecare an aduce telefoane si gadgeturi care incearca sa revolutioneze piata de profil, insa principalele atractii raman produsele lansate de companii precum Apple, Samsung, Microsoft sau Google. 2014 nu a dezamagit: de la iPhone 6 la Google Glass, tehnologia a fost inca o data printre cele mai productive sectoare.

Samsung a fost compania care a lansat in luna august a patra versiune a Note. Galaxy Note 4 a venit cu functii imbunatatite in ceea ce priveste perioada de functionare, Fast Charging si Ultra Power Saving Mode asigurand o incarcare mai rapida a bateriei si o durata de functionare prelungita a dispozitivului mobil, pentru situatiile de urgenta. In plus, functia Voice Recorder permite inregistrarea, recunoasterea si redarea a pana la opt voci diferite, prin difuzorul imbunatatit, care reduce zgomotul de fundal, avand mai multe microfoane integrate in designul dispozitivului. Astfel, utilizatorii au posibilitatea de a izola si a asculta anumite voci dintr-o conversatie cu mai multe persoane.

CITESTE SI: TOPUL celor MAI DISCUTATE subiecte pe Facebook, in 2014 

Galaxy Note 4 dispune de o camera foto principala de 16 MP, cu stabilizator de imagine Smart Optic, pentru fotografiile facute unor obiecte in miscare sau in medii intunecate. In plus, camera frontala de 3,7 MP cu f1,9 permite atat fotografierea la unghi standard de 90 de grade, cat si la un unghi mai larg de pana la 120 de grade, pentru realizarea celor mai bune ”seflie-uri de grup„.

iPhone este, fara doar si poate, produsul cel mai inovator lansat de compania fondata de Steve Jobs. 2014 a fost anul asteptat de toata lumea care a vrut sa vada cum Tim Cook, ”mostenitorul„ imperiului creat de Steve Jobs, va reusi sa inoveze unul dintre cele mai vandute produse din lume.

Interesul a fost atat de mare incat ”iPhone 6„ a depasit in cele 12 luni dinaintea lansarii, ca numar de cautari pe Google, termeni precum ”Dumnezeu„ sau ”pacea mondiala„.

Apple a lansat doua variante diferite de telefon. ”iPhone 6 si iPhone 6 Plus reprezinta ceva unic in istoria Apple„, a declarat Tim Cook in timpul lansarii de la Flint Center for the Performing Arts.

iPhone 6 are un ecran Retina HD de 4,7 inchi, adica o zona de vizionare cu 38% mai mare decat in cazul iPhone 5S. Versiunea Plus are un ecran chiar mai mare, de 5,5 inchi, si o zona de vizionare marita cu 88% fata de 5S si un numar de pixeli de trei ori mai mare. Alte noutati se regasesc in zona de hardware, cu o noua camera foto, un nou procesor si spatii de stocare record, de pana la 128 GB.

Apple Watch, primul produs nou lansat sub conducerea lui Tim Cook, a fost dezvaluit in trei variante: Watch, Watch Sport si Watch Edition. Toate ruleaza o versiune speciala de iOS 8 si vor avea numeroase facilitati legate de fitness si sanatate. Apple Watch foloseste mai multi senzori pentru a monitoriza bataile inimii, distanta parcursa pe jos sau numarul de calorii arse in timpul exercitiilor. Utilizatorii pot sa impartaseasca programele de lucru sau rezultatele obtinute. Alaturi de ceasul hi-tech, Apple a prezentat si WatchKit, un limbaj ce permite oricui realizarea de soft compatibil.

Zvonurile conform carora Apple intentiona sa intre in zona platilor mobile s-au adeverit odata cu lansarea Apple Pay, sistemul de plati prin dispozitivele producatorului american. Apple Pay permite achizitionarea unor produse sau servicii doar cu iPhone-ul, fara a mai fi nevoie de vreun card de credit sau de semnatura electronica. Mai multe institutii financiare, precum VISA sau Mastercard, au semnat deja contracte de colaborare cu gigantul din Cupertino. Sistemul este disponibil doar in Statele Unite, pentru ca in 2015 sa fie implementat la nivel global.

Pentru Google, unul dintre cele mai importante momente din 2014 a fost prezentarea prototipului unei masini. Dar nu orice masina, ci una care se conduce singura. Cu alte cuvine, nu exista frane, volan sau pedale – doar un buton. Compania va produce intre 100 si 200 de exemplare ale acestui prototip, pentru care s-a lucrat in colaborare cu mai multe companii auto.

Cofondatorul Sergey Brin a dezvaluit prototipul la Code Conference, spunand ca a ales acest moment deoarece masinile vor putea fi in curand vazute pe strazile din Statele Unite. ”Softul nostru si senzorii fac toata treaba„, a notat compania pe blog. ”Vehiculele vor avea o echipare de baza – vrem in prima faza sa vedem cum se adapteaza la drum – insa te vor putea duce oriunde cu o simpla apasare a butonului„.

Desi dezvaluit inca din 2012, un alt produs al Google a beneficiat de o acoperire media impresionanta in 2014. Google Glass, produsul-vedeta al Google, a atras laude dar si critici. Deoarece poate realiza poze si inregistrari video fara stirea obiectului vizat, Google Glass a declansat o noua dezbatere privind invazia tehnologiei in viata privata. Cei care poarta ochelarii inteligenti in public au fost calificati de o parte a publicului, deloc magulitor, drept Glassholes, iar un grup de cetateni nemultumiti a inaintat chiar o petitie catre Casa Alba pentru interzicerea ochelarilor in spatii publice.

CITESTE SI: EXPERTII atrag ATENTIA: ATACURILE CIBERNETICE se vor INMULTI in 2015 

 Totodata, consultantul Google pe probleme de oftalmologie Eli Peli, de la Universitatea Harvard, a dezvaluit recent ca utilizarea ochelarilor poate cauza temporar dureri la nivelul ochilor, deoarece interfata este afisata in partea din dreapta sus a campului vizual, fortand utilizatorul sa priveasca in sus. Expertul a dat insa asigurari ca durerile vor disparea dupa aproximativ o saptamana de utilizare, odata ce muschii globului ocular se adapteaza.

Controverse au aparut si referitor la pretul de productie al gadgetului comparativ cu cel de vanzare. Compania de cercetare IHS a estimat recent ca producerea Google Glass costa, din punctul de vedere strict al materialelor si pieselor folosite, doar 152,47 dolari, fata de pretul de 1.500 de dolari cerut de Google. Analiza IHS nu include costurile de dezvoltare de hardware si software si alte investitii de laborator necesare pentru dezvoltarea produsului. Google a subliniat doar ca producerea Google Glass ”costa mult mai mult„.

X1 Xtreme, telefonul lansat de Allview in 2014, a surprins revistele de specialitate atunci cand si-a depasit competitorii in cadrul testelor AnTuTu Benchmark, cel mai apreciat sistem de testare a capacitatilor unui smartphone. X1 Xtreme a obtinut un scor de peste 34.700 de puncte, in vreme ce telefonul considerat cel mai puternic la ora respectiva, Samsung Galaxy Note 3, a obtinut un scor de 34.652.

X1 Xtreme are un design unibody si un display full HD de 5,5 inchi, cu suprafata Gorilla Glass. Ecranul acopera 77,5% din suprafata frontala. Smartphone-ul aduce in premiera pentru Allview un procesor Quad Core Qualcomm Snapdragon 800 la 2,15 GHz, compatibilitate cu tehnologia NFC, camera principala de 16 MP si camera frontala de 8 MP.

Surpriza acestui an a venit din partea E-Boda, compania din Romania lansand in decembrie primul dispozitiv de realitate virtuala produs local. Ochelarii AVATAR functioneaza cu un smartphone de generatie noua ce ruleaza sistemul de operare Android sau iOS.

AVATAR are un design modern si este realizat dintr-un plastic rezistent, cu o greutate redusa pentru mai mult confort. Ochelarii pot fi setati in trei pasi: utilizatorii pornesc aplicatia de realitate virtuala 3D pe smartphone, insereaza smartphone-ul in compartimentul dedicat si ajusteaza cureaua pentru a fixa ochelarii.

Samsung Galaxy S5 nu a fost cel mai de succes model al producatorului coreean, fiind devansat de iPhone 5S din punctul de vedere al vanzarilor la nivel global. Cu ocazia modelului S6, Samsung vrea sa schimbe acest lucru si planuieste, la fel ca Apple, modificari importante in ceea ce priveste designul. Desi telefonul va fi lansat la inceputul anului viitor, el se afla deja in atentia tuturor si zvonurile apar in fiecare zi.

 Modificarile fata de Galaxy S5 vor include, cel mai probabil, o rezolutie mai mare, un display de tip QHD (Quad High Definition) si un procesor Qualcomm Snapdragon 808. Astfel, displayul QHD va produce imagini de 2.560 x 1.440 pixeli, avand capacitatea de a filma Full HD. Utilizatorii vor beneficia de ultima tehnologie Samsung, Super AMOLED, care va fi prezenta si pe un alt model lansat in aceasta toamna, Samsung Galaxy Note 4.

 Din punctul de vedere al designului, S6 va avea o carcasa metalica cu insertii, asemanatoare celei folosite la Galaxy Alpha. Ecranul va fi mai mare decat in cazul modelelor precedente, probabil in jur de 5,2 – 5,3 inchi. Android va ramane in continuare sistemul de operare folosit, chiar daca au existat in ultima vreme o serie de declaratii in contradictoriu intre reprezentantii Samsung si cei ai Google. O noutate ar fi schimbarea difuzoarelor folosite in mod curent de Samsung cu unele preluate de la HTC One M8, care produc sunete mai clare.

Microsoft Surface Pro 4 este o combinatie intre un laptop si o tableta care, spera producatorii, va avea acelasi succes ca Surface Pro 3. Noutatile sunt mai mult de natura hardware, Pro 4 avand un procesor Intel Broadwell 20nm si o baterie cu o durata mai mare de viata, dar si o tastatura adaugata la versiunea 4.

 Astazi, pentru stocarea unui singur bit de date este necesara magnetizarea unui milion de atomi. IBM vrea sa schimbe acest lucru, astfel incat compania lucreaza la un proiect secret care va reduce numarul la doar 12 atomi. Stocarea va fi de 100 de ori mai densa, declara reprezentantii companiei, iar IBM spera sa lanseze tehnologie pana la sfarsitul anului 2015.

Cel mai mic proiector din lume, Sekonix DLP Pico, ar putea schimba radical ideea de prezentare. Acest gadget elimina echipamentul greu ce trebuie montat pentru a proiecta un slide show. Sekonix DLP Pico functioneaza cu smartphone-uri, tablete sau PC-uri printr-o conexiune USB.

Sursa text si foto: businessmagazin.ro