GAFA URIASA A LOTERIEI ROMANE: EXTRAGERILE BONURILOR FISCALE ar putea fi considerate ILEGALE. Reactia Ministerului de Finante. UPDATE

In LEGEA LOTERIEI FISCALE scrie negru pe alb ca PRIMA CIFRA EXTRASA din urne este CIFRA UNITATILOR. Ori statul roman, reprezentat de MINISTERUL FINANTELOR si LOTERIA ROMANA a stabilit la fiecare dintre cele sase EXTRAGERI, in afara legii, ca prima cifra extrasa este cea a sutelor. Astfel, la prima extragere din istorie, cand s-a castigat cu un bon de 6 lei, cei indreptatiti sa ia premiul erau cei cu bonuri in valoare de 600 de lei.

UPDATE 19:58: Toate extragerile aferente Loteriei bonurilor fiscale, de la infiintare pana in prezent, s-au desfasurat cu respectarea deplina a prevederilor legale in vigoare la momentul desfasurarii acestora, precum si a principiului transparentei procesului de selectare a bonurilor castigatoare, iar o eventuala restituire a premiilor acordate nu poate fi pusa in discutie, precizeaza reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, intr-un comunicat de presa.

Aceste precizari vin in urma informatiilor aparute luni in mass media, conform carora toate premiile de pana acum la Loteria bonurilor au fost acordate gresit, deoarece numerele extrase, care compun valoarea bonului fiscal castigator, au fost aranjate in ordinea inversa celei trecute in regulamentul loteriei bonurilor fiscale.

Potrivit reprezentantilor MFP, la extragerea ocazionala organizata in data de 13 aprilie a.c. in conformitate cu prevederile legale in vigoare la momentul respectiv, Comisia pentru supravegherea efectuarii extragerilor, formata din reprezentanti Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si C.N. Loteria Romana, s-a reunit la studioul TV al CN Loteria Romana pentru a proceda, conform Regulamentului de organizare si desfasurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, la cantarirea bilelor cu care urma a se efectua extragerea precum si la verificarea urnelor.

‘In cadrul simularilor viitoarei extrageri, s-a concluzionat ca pot aparea dificultati in randul participantilor, datorita faptului ca in cazul Loteriei bonurilor fiscale cifrele extrase din cele trei urne reprezinta de fapt o valoare exprimata in bani, iar aceasta trebuie citita de la stanga la dreapta. Astfel, pentru ca si ordinea de extragere din urne sa fie in concordanta cu modul de citire a rezultatului obtinut si pentru a facilita receptarea corecta si a evita confuzia in randul participantilor la Loteria bonurilor fiscale, Comisia a decis sa procedeze, in cadrul celei de a III-a etape, care se refera la suma castigatoare, la extragerea bilelor incepand cu cifra sutelor’, se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii MFP sustin ca aceasta masura nu a afectat in niciun fel caracterul aleator al extragerii, ‘care in fapt reprezinta singura conditie de fond a unei extrageri loteristice care garanteaza nevicierea rezultatului’.

Acestia subliniaza ca decizia a fost facuta publica si astfel, in cadrul extragerii televizate, transmise in direct si in prezenta reprezentantilor mass-media, s-a precizat in mod transparent ca prima cifra extrasa in cadrul celei de-a III-a etape este cea a sutelor, urmata de cea a zecilor, respectiv a unitatilor.

‘Incepand cu cea de-a doua extragere a Loteriei bonurilor fiscale, desfasurata in data de 28 iunie 2015, si pana in prezent, pentru stabilirea zilei si sumei castigatoare a bonurilor fiscale, sunt aplicabile prevederile Ordonantei Guvernului 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2015, precum si cele ale Ordinului ministrului finantelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de punere in aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare si desfasurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului si continutului cererii de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale, precum si pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuarii extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, modificat si completat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 755/2015’, se mai mentioneaza in comunicat.

 Stire initiala

Potrivit Ordinului ministrului Finantelor Publice 417, din aprilie 2015, prima cifra extrasa din urna pentru determinarea sumei de pe bonul castigator este cifra unitatilor, apoi cifra zecilor si apoi cifra sutelor. Dar la fiecare extragere, Ministerul Finantelor a aprobat o extragere gresita, de fiecare data prima cifra extrasa fiind cea a sutelor.

Extragerea trebuia sa fie simpla, intai se stabilea ziua din care ar trebui sa fie bonul, iar, apoi, suma de pe el. La prima extragere, cea in care a fost considerat castigator un bon din 7 februarie, de 6 lei, 18.215 persoane au revendicat premiul. Astfel, din fondul maxim de castiguri de 1 milion de lei s-a impartit tuturor si fiecare a primit in jur de 50 de lei. Potrivit legii, bonul castigator ar fi fost unul cu valoarea de 600 de lei.

CITESTE SI: LOTERIA BONURILOR FISCALE: CARE SUNT BONURILE CASTIGATOARE PE LUNA SEPTEMBRIE

Speriati de numarul mare de castigatori si de faptul ca s-ar putea bagateliza Loteria fiscala, desi fiecare castigator s-a dus sa-si revendice premiul, responsabilii Ministerului Finantelor au schimbat brusc regulile, prin Legea 166/2015, intr-un mod curios, care a ingropat practic Loteria fiscala. Legea 166 nu a schimbat modul de extragere, deci extragerile ce i-au urmat au ramas ilegale. Astfel, dupa nouile reguli, numarul maxim de castigatori a fost fixat la 100. Daca numarul revendicarilor depaseau 100, castigatorii intrau intr-o alta tombola, anuland astfel senzatia de castig sigur, si, o data cu ea, succesul Loteriei fiscale.

Astfel, toate sumele castigate pana acum la Loteria bonurilor fiscale ar trebui astfel RETURNATE, iar adevaratii castigatori PUSI IN DREPTURI, relateaza Romania Tv.

Sursa foto: Romaniatv