GALA PREMIILOR PARTICIPARII PUBLICE si-a anuntat CASTIGATORII

Castigatorii celei de-a VI-a editii a Galei Premiilor Participarii Publice (G3P) au fost anuntati joi in cadrul unui eveniment care a avut loc joi la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti, se arata intr-un comunicat remis vineri presei de organizatori, Centrul de Resurse pentru participare publica “CeRe”.

Mesajul editiei din acest an a fost “Daca vrei sa schimbi ceva, nu mai sta in banca ta”, iar premiantii sunt oameni si organizatii care, prin interventii in decizii publice, au adus schimbari importante pentru comunitatile pe care le reprezinta. Anul acesta s-au inscris in competitie 46 de povesti de participare publica, care vorbesc despre: protectia mediului inconjurator, sanatate, educatie, dezvoltarea oraselor, exploatarea irationala a resurselor naturale, modificarea legii partidelor. 

Citeste si: TARG de INITIATIVE CETATENESTI, in Bucuresti

Castigatorii celei de-a VI-a editii a Galei Premiilor Participarii Publice sunt urmatorii:

Vlad Voiculescu, Vlad Mixich – MedAlert, pentru campania nationala “Reteaua citostaticelor”, care a condus la emiterea a doua ordonante de urgenta, prin care au fost asigurate fondurile necesare achizitionarii unor medicamente citostatice esentiale, care inaintea campaniei lipseau cu desavarsire din spitalele din Romania. 

Emil Moise, pentru campania “David si Goliat”, prin care participarea elevilor la ora de religie in scoli a devenit optionala, conform deciziei Curtii Constitutionale.

Asociatia Pentru Minti Pertinente AMPER, pentru campania “Impreuna schimbam Legea partidelor”, care militeaza pentru schimbarea Legii partidelor si crearea unor premise pentru mai multa democratie si “liberalizarea” pietei partidelor politice. 

Societatea Culturala Conditia Romana, Asociatia Studentilor si Doctoranzilor Romani din Franta si Asociatia Plusminus, pentru campania “StartUP Petrila”, prin care s-a reusit inscrierea cladirilor din Exploatarea Miniera Petrila in patrimoniul national si reconversia acestora in directia dezvoltarii unor industrii locale.

Reteaua Mining Watch Romania, pentru campania “Certej – solidaritate pentru respectarea legii”, prin care a fost anulata autorizatia de construire data de Primaria Certej si oprirea lucrarilor de exploatare a resurselor aurifere in zona.

Grupuri Inimi Deschise Vizuresti – Acasa in comunitatea ta, pentru campania “Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume”, care a determinat autoritatile publice sa asfalteze un drum si sa repare un pod.

Citeste si: SIMTUL CIVIC al bucurestenilor, stimulat prin TEATRU

Asociatia Daruieste Viata, pentru campania “O lege, un salt de 25 de ani”, prin care Ministerul Sanatatii a alocat fonduri pentru decontarea diagnosticarii si diagnosticarea corecta a leucemiilor si cancerelor limfatice.

Grupul Civic Prietenii Parcului IOR, pentru campania “Vrem parc, nu betoane”, prin care bucurestenii din acest grup civic au reusit sa salveze peste 3.000 metri patrati din parcul IOR de la betonare.

Grupul Parcul Tineretului, pentru campania “Parcul nostru cel de toate zilele”, prin care au fost stopate defrisarile in parcul Tineretului si amendarea celor care au taiat ilegal arbori, cu scopul demararii unui proiect imobiliar in parc.

WWF-Romania pentru campania “Raurile de munte: ultima sansa prin care au reusit suspendarea oricarui proces de autorizare de constructie a microhidrocentralelor in ariile protejate, pana la realizarea unui cadru legal coherent.

Grupul de initiativa Locala Mara-Cosau, pentru campania “Salvati Maramuresul Istoric”, in urma careia Consiliul Judetean Maramures au suspendat autorizatiile de construire a microhidrocentralelor pe raul Cosau.

Initiativa Medias, pentru campania “Sa nu se duca orasul de rapa”, cetatenii s-au mobilizat pentru curatarea a doua gropi de gunoi din apropierea Mediasului de cinci tone de gunoi si au convins autoritatile sa amenajeze zonele nou igienizate cu garduri si containere. 

Premiul special “CeRe” pentru personaj colectiv a fost acordat cetatenilor si organizatiilor sprijinite de CeRe in campaniile de advocacy pe care le deruleaza.

“Personajele acestor povesti, alaturi de din ce in ce mai multi oameni, sunt cei care provoaca schimbarea. Si nu doar schimbarea care se vede – podul, drumul, parcul, medicamentul – ei schimba si felul in care este guvernata Romania. Incet, incet, autoritatile incep sa se schimbe: devin mai deschise, mai transparente si mai receptive. Credem ca exigenta oamenilor si eforturile lor pot sa duca la un alt fel de relatie intre cetateni si guvernanti”, a declarat Oana Preda, directorul executiv al “CeRe”.

Sursa foto: facebook.com