Gazoductul Iasi-Ungheni va fi inaugurat astazi in Republica Moldova de Victor Ponta si Iurie Leanca

Gazoductul Iasi-Ungheni va fi inaugurat miercuri, in Republica Moldova de premierul Victor Ponta si de omologul sau moldovean Iurie Leanca, alaturi de comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

La un an de la inceperea lucrarilor, gazoductul Iasi-Ungheni urmeaza sa asigure interconectarea retelelor de gaz ale Romaniei si Republicii Moldova. Inaugurarea coincide cu Ziua Independentei Republicii Moldova.

Gazoductul Iasi-Ungheni ajunge pana la aproximativ 100 km de Chisinau, astfel incit in prezent poate deservi doar consumatorii din raionul Ungheni. Conducta de gaze poate fi insa prelungita de autoritatile moldovene, astfel incit sa poata alimenta tot teritoriul tarii, in incercarea de a oferi o alternativa la monopolul furnizarii de gaze detinut momentat de compania rusa Gazprom.

Citeste si: ANRE: Exportul de gaze in Republica Moldova ar putea incepe in a doua jumatate a lunii august

Constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni a fost inceputa acum un an, costul total al proiectului fiind de 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene.

Gazoductul are o lungime totala de 43,2 kilometri, o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, initial, din Romania va fi livrat un volum de pana la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova in 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fara regiunea transnistreana.

Afla aici detalii despre conducat care va conecta energetic Romania si Rep. Moldova

Inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni face parte din Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.

Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de intreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul tarii, iar pe partea romana, de compania Transgaz.

Urmatoarea etapa a proiectului este constructia conductei Ungheni-Chisinau pe teritoriul Republicii Moldova si a gazoductului Onesti-Letcani cu Statia de Comprimare a gazelor pe teritoriul Romaniei.