Gazprom a AVERTIZAT Comisia Europeana in legatura cu “POSIBILE PERTURBARI” in livrarile de gaze

Comisia Europeana, ingrijorata de ponderea foarte mare de plangeri privind achizitii trucate la fondurile UE din Romania

Compania rusa Gazprom a anuntat luni ca AVERTIZAT Comisia Europeana in legatura cu “POSIBILE PERTURBARI” in aprovizionarea cu gaze a tarilor europene daca Ucraina, careia a decis sa-i aplice sistemul de plata in avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului, relateaza Agerpres, care citeaza France Presse.

Potrivit concernului rus, operatorul de gaze ucrainean Naftogaz “este obligat sa garanteze tranzitul” spre Europa in virtutea contractului in vigoare si in volumul prevazut.

“Comisia Europeana a fost informata in legatura cu POSIBILE PERTURBARI in tranzitul de gaze in cazul in care Naftogaz ar preleva din gazele destinate tranzitului”, a indicat Gazprom.

Aproximativ 15 la suta din gazele naturale consumate de Uniunea Europeana tranziteaza Ucraina si precedentele “razboaie ale gazelor” intre Moscova si Kiev in 2006 si 2009 au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.

O decizie cu privire la masurile pe care Rusia le va lua in continuare in problema datoriei Ucrainei la importul de gaze va fi adoptata luni dupa ce directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, ii va prezenta un raport pe acest subiect presedintelui rus Vladimir Putin, a anuntat vicepremierul Arkadi Dvorkovici, citat de ITAR-TASS.

Citeste si: ROMANIA nu va fi afectata de sistarea gazelor rusesti catre Ucraina

“Cat priveste conditiile concrete de livrare, inclusiv plata in avans, s-au dus negocieri pana in ultimul moment, consultarile au continuat. In cursul zilei urmeaza ca directorul executiv al Gazprom si ministrul energiei sa prezinte un raport seful statului si guvernului. Dupa aceasta vor fi luate decizii”, a afirmat Dvorkovici, vorbind in cadrul Congresului international al petrolului.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, si directorul Gazprom urmeaza sa sustina la 14.30 (ora Moscovei) o conferinta de presa cu privire la situatia livrarilor de gaze catre Ucraina.

Citeste si: Gazprom afirma ca va CONTINUA sa livreze consumatorilor europeni cantitatea de GAZE NATURALE contractata

Gazprom a decis ca incepand de luni, 10.00 (ora Moscovei), sa instituie sistemul de plata in avans pentru livrarile de gaze catre Ucraina, in conformitate deplina cu actualul contract din cauza arieratelor nerambursate, potrivit ITAR-TASS.

Astfel, la ora actuala, Kievul datoreaza pentru importurile de gaze din Rusia aproximativ 4,458 miliarde de dolari, dintre care 1,451 miliarde de dolari pentru livrarile din lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut si 3,007 miliarde de dolari pentru pe aprilie-mai 2014.