GAZPROM a reluat livrarea de GAZE NATURALE catre UCRAINA

Concernul rus GAZPROM a reluat luni LIVRARILE de GAZE NATURALE catre UCRAINA, intrerupte la 1 iulie 2015, dupa ce Kievul si Moscova au incheiat acum doua saptamani un protocol de acord sub egida Uniunii Europene (UE).

”GAZPROMa reluat, incepand cu ora 10:00 (07:00 GMT), livrarile catre UCRAINA. Am primit de la Naftogaz (compania ucraineana) 234 milioane de dolari, reprezentand plata in avans pentru livrarile pe luna octombrie”, a anuntat seful companiei ruse, Aleksei Miller, potrivit TASS si RIA Novosti. Seful GAZPROM anuntase inca de vineri ca grupul rus va relua luni livrarile de GAZE NATURALE catre UCRAINA, dupa ce Kievul va achita plata in avans pentru cantitatea de gaze naturale pe luna octombrie.

CITESTE SI: DATORIA MOLDOVAGAZ CATRE GAZPROM ESTE CAT PIB-UL REPUBLICII MOLDOVA

La inceputul lunii iulie a acestui an, GAZPROM a oprit livrarile de GAZE NATURALE pentru UCRAINA dupa ce Kievul nu a platit in avans sumele necesare pentru achizitiile de gaz. La sfarsitul lunii septembrie, dupa lungi si dificile negocieri mediate de UE, cele doua parti au ajuns la o solutie de compromis cu privire la asa-numitul ‘pachet de iarna’ care sa permita aprovizionarea cu gaz a Ucrainei in perioada octombrie 2015 — martie 2016.

Anul trecut, un astfel de ‘pachet de iarna’, incheiat in octombrie 2014 printr-o mediere europeana, a permis UCRAINEI sa iasa din iarna fara probleme majore, dupa ce anterior Moscova taiase gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

GAZPROM, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de GAZE NATURALE al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

Sursa foto: ria