Gazprom afirma ca va CONTINUA sa livreze consumatorilor europeni cantitatea de GAZE NATURALE contractata

Gazprom a anuntat, luni dimineata, ca va CONTINUA sa livreze consumatorilor europeni intreaga cantitate de GAZE NATURALE contractata si a cerut companiei ucrainene de stat Naftogaz sa asigure tranzitul prin Ucraina, transmite Agerpres, care citeaza Reuters.

“Intreaga cantitate de GAZE NATURALE pentru consumatorii europeni este livrata si solicitam Naftogaz sa asigure tranzitul”, le-a declarat jurnalistilor purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Aproximativ 15 la suta din gazele naturale ale Europei vin din Rusia, prin Ucraina.

Citeste si: Gazprom a INCETAT furnizarea gazelor catre Ucraina. UPDATE

Surse de la Gazprom au declarat, pentru Reuters, ca au fost reduse livrarile de gaze naturale catre Ucraina imediat dupa ora 06.00 GMT, cand a expirat termenul limita anuntat de Gazprom pentru ca Naftogaz sa achite cel putin o parte din datoria acumulata.

Citeste si: RUSIA a amanat ULTIMATUMUL dat Ucrainei referitor la PLATA gazelor

De asemenea, Gazprom sustine ca, incepand de luni, 16 iunie, va aplica Ucrainei sistemul de plata in avans pentru gazele furnizate.

Luni, Gazprom a anuntat ca a dat in judecata Ucraina la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm pentru a recupera datoria de 4,5 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate Kievului.

Sursa foto: jeremynicholl.photoshelter.com