GAZPROM va fi ACUZATA formal miercuri de UE de INCALCAREA PRACTICILOR ANTICONCURENTIALE

Comisia Europeana va formula miercuri acuzatii oficiale impotriva Gazprom privind posibilele practici anticoncurentiale ale companiei de gaze rusesti, mutare care ar putea duce la escaladarea tensiunilor dintre UE si Moscova, noteaza MarketWatch.

Dosarul cu obiectiile impotriva Gazprom a fost introdus pe agenda sedintei Comisiei de miercuri, potrivit unei persoane apropiate situatiei, scrie Mediafax.

CE a inceput in 2012 o ancheta pentru a verifica daca Gazprom abuzeaza de pozitia dominanta pe piata europeana pentru a impiedica aprovizionarea din alte surse si pentru a taxa clientii incorect, insa actiunea a fost intârziata de declansarea conflictului dintre Rusia si Ucraina.

CITESTE SI: GAZPROM vrea sa-si suspende livrarile de GAZE via UCRAINA incepand din 2019

La mijlocul lunii februarie, comisarul UE pentru Concurenta, Margrethe Vestager, a declarat ca investigatia privind practicile Gazprom va intra intr-o noua etapa, iar Comisia ar putea formula acuzatii oficiale la adresa companiei “intr-o perioada relativ scurta”.

In cazul in care UE va aduce acuzatii formale impotriva Gazprom, este probabil ca autoritatile de la Moscova sa interpreteze gestul ca pe un act de agresiune, in contextul in care Rusia se confrunta deja cu impactul sanctiunilor economice impuse de catre statele din Vest si al scaderii pretului petrolului.

CITESTE SI: VLADIMIR PUTIN, dupa intalnirea cu VIKTOR ORBAN la Budapesta: Gazprom poate livra mai multe gaze decat prevede acordul

Sursa foto www.ziarelive.com