GAZPROM vrea sa-si suspende livrarile de GAZE via UCRAINA incepand din 2019

Rusia si-a facut publica luni noua sa politica in domeniul gazelor in Europa, care se doreste o replica la noua conceptie de securitate energetica a Uniunii Europene, prin vocea directorului executiv al Gazprom, Aleksei Miller. Acesta a anuntat ca Moscova intentioneaza sa nu mai reinnoiasca in 2019 contractul cu Ucraina privind tranzitul de gaze rusesti spre Europa via teritoriul ucrainean, potrivit Unian, care citeaza editia de marti a ziarului economic rus Kommersant.

In cadrul unei conferinte dedicate securitatii energetice si care a avut loc la Berlin, Miller a admis ca modelul activitatii monopolului rus in Europa se destrama, acuzandu-i de aceasta pe consumatorii europeni si conducerea UE, careia i-a si atribuit responsabilitatea pentru eventualele consecinte, care ar putea sa mearga inclusiv pana la sistarea livrarilor de gaze rusesti, potrivit ziarului rus.

CITESTE SI: Ungaria a amanat semnarea contractului pe termen lung cu Rusia in domeniul gazelor 

Moscova se declara pregatita sa continue dialogul, inclusiv asupra noilor reguli impuse de Bruxelles, dar spune ca discutiile vor fi dure. Intr-o astfel de situatie, cel mai plauzibil pare scenariul orientarii UE catre sursele alternative de aprovizionare cu gaze, inclusiv din Iran, opineaza publicatia citata.

Intr-un discurs, care a fost difuzat de canalul public Rossia-24, seful Gazprom a descris in detaliu starea relatiilor ruso-europene in domeniul gazelor. Principala problema vizeaza, in opinia sa, faptul ca, in relatiile sale cu Rusia, UE doreste sa scape de interdependenta care a caracterizat contractele pe termen lung, ce au fost in vigoare peste 40 de ani.

In prezent, ‘in mod deliberat si unilateral’, UE cauta sa atribuie toate riscurile — cerere, preturi, tranzit si crearea de capacitati de extractie si transport — furnizorului de gaze’, ceea ce creeaza mari dificultati Gazprom, sustine Miller. ‘Europa trebuie sa dea un raspuns clar si precis — are ea nevoie sau nu de aceasta baza de resurse?’, a continuat directorul monopolului rus de gaze.

Referindu-se la crearea uniunii energetice a UE, Miller a spus ca in cazul in care Comisia Europeana va dori sa stabileasca un pret unic pentru importul gazelor din Rusia, ‘acesta nu va fi cel mai mic dintre preturile la care noi furnizam gaze in Europa’.

CITESTE SI:  UCRAINA cumpara, din nou, GAZE NATURALE din RUSIA

Mai mult, pentru prima oara un responsabil de acest rang al Gazprom a amenintat cu sistarea livrarilor de gaze, noteaza Kommersant. Pana acum, autoritatile ruse si conducerea monopolului au insistat ca nu vor incalca unilateral obligatiile contractuale fata de clientii europeni. Potrivit ziarului rus, inasprirea tonului Moscovei se explica prin temerile ca Europa va incerca sa impiedice realizarea proiectului de gazoduct ‘Turkish Stream’, asa cum s-a intamplat deja in decembrie 2014 cu ‘South Stream’. Miller a subliniat ca ‘South Stream’ a fost ‘blocat doar in scopul mentinerii statu quo-ului pentru tranzitul via Ucraina’.

‘Turkish Stream’ a fost, de asemenea, conceput ca o ruta ocolitoare si devine una din cele mai presante probleme a relatiilor ruso-europene. Miller a dedicat acestui proiect jumatate din alocutiunea rostita in urma cu o zi la Berlin, despre care expertii spun ca a fost organizata special in scopul ca Moscova sa-si expuna pozitia in chestiuni-cheie energetice si sa trimita un avertisment UE ca s-ar putea reorienta spre Asia cat de curand.

Noua conducta este destinata sa transporte gazele rusesti pana la granita cu Turcia si cu Grecia, a afirmat Miller, adaugand ca toate riscurile legate de constructia unor gazoducte care sa preia din acest punct gaze ‘stau pe umerii Comisiei Europene’. Dupa 2019, cand expira actual contract privind tranzitul gazelor rusesti prin Ucraina, Gazprom intentioneaza sa suspende tranzitul de gaze prin aceasta tara, a avertizat Aleksei Miller.

In contractele Gazprom cu europenii este mentionat nodul de intrare a gazelor rusesti in Baumgarten (Austria), din directia ucraineana. De aceea, oprirea livrarii de gaze catre acest hub ar fi o incalcare a contractului. Gazprom este gata sa puna in aplicare acest scenariu, a sugerat Miller. In acelasi timp, seful Gazprom a spus ca Rusia ar putea sa participe la crearea de facilitati de transportare a gazelor de la frontiera Greciei si a Turciei, in conditiile celui de-al Treilea pachet energetic, despre care pana acum nici nu dorea sa auda si chiar a vrut sa-l conteste la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), si sa discute modele de cooperare, inclusiv in cadrul uniunii energetice, releva publicatia amintita.

La solicitarea Kommersant, Comisia Europeana nu a dorit sa reactioneze la ‘comentariile’ sefului Gazprom, limitandu-se sa afirme ca ‘nu face comentarii la comentarii’.

Sursa foto: ria.ru