GEC Nera: Construirea de microhidrocentrale in zona Prigor va avea efecte grave asupra biodiversitatii

Constructia a doua microhidrocentrale (MHC) pe raul Nera, in judetul Caraș-Severin, ar putea avea efecte grave asupra biodiversitatii, a declarat  pentru AGERPRES, presedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera din Oravita, Cornel Popovici Sturza.

‘Impactul executiei celor doua microhidrocentrale este unul major asupra biodiversitatii, ca si componenta a ecosistemului raului Nera, a partii valoroase a biodiversitatii, care este statuata in zona, prin arii nationale protejate. Aceasta este una din probleme. Cea de-a doua se refera la legalitatea constructiei acestora, adica avem dubii serioase in legatura cu studiul de impact, care evita, cu destul de multa abilitate, sa spuna ce s-a intamplat in Romania, in ultimii 20 de ani, legat de executia de microhidrocentrale. In mod normal, acest studiu este dedicat publicului, care trebuie sa stie care este riscul unor asemenea executii. Nu in ultimul rand, cei mai multi oameni sunt revoltati de distrugerea peisajului din amonte de raul Nera, pentru ca asemenea lucrari lasa urme adanci, ireversibile asupra acestei mirifice lumi din zona’, a afirmat Cornel Popovici Sturza.

Reactia GEC Nera a venit in urma anuntului facut de Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin, prin care se supun spre dezbatere publica cele doua studii de impact privind construirea a doua microhidrocentrale pe raul Nera, in zona localitatii Prigor, pe data de 16 februarie, la sediul primariei.

‘Nu este exclus ca, pana la data dezbaterii publice, factorii interesati sa obtina o derogare din partea MAPPM de la prevederile Avizului 10938/2012, avandu-se in vedere ca MAPPM a mai tolerat asemenea situatii și in cazul altor MHC-uri. Atragem insa atentia ca acorduri de mediu date in astfel de conditii au fost invalidate de catre instanta. In plus, solicitam Ministerului Mediului și APM Caraș-Severin, stoparea procedurii privind emiterea acordului de mediu deoarece acest act ar incalca prevederile acestui Aviz de Mediu, iar pe de alta parte, ar fi dat fara ca studiul de impact sa prezinte spre informare publicului larg contextul realizarii de MHC-uri in Romania’, sustine președintele GEC Nera.

Mai mult decat atat, spune Cornel Popovici Sturza, in cele doua studii nu se spune ca MHC-urile de la Prigor se gasesc la o distanta de sub 15 km in amonte de rezervatia naturala — sit Natura 2000 ‘Raul Nera intre Bozovici si Moceris’.

Totodata, conducerea GEC Nera considera ca exista posibilitatea ca și in judetul Caraș-Severin autoritatile, in special Garda de Mediu, sa nu se implice suficient in monitorizarea constructorului pe timpul executiei respectivelor MHC.

‘Sustinem aceasta afirmatie prin faptul ca in cazuri grave de agresiune impotriva mediului sesizate de GEC Nera, cum este poluarea cu deseuri miniere de la Moldova Noua sau taierile de arbori din parcurile nationale din judet, Garda de Mediu s-a implicat formal si birocratic, iar fenomenele nu au fost stopate nici pana in momentul de fata’, a subliniat presedintele GEC Nera, Cornel Popovici Sturza.

Sursa foto: realitatea